Selam Opera09 WEBAuflösung

Tragom Gastarbajterske rute

U nedelju, 29. maja Operski dolmuš kreće na put ka Istanbulu, preko Minhena, Beča, Beograda i Sofije, prateći takozvanu gastarbajtersku rutu kojom već decenijama, od 60-ih godina prošlog veka, svakodnevno putuju brojni ekonomski migranti u Zapadnoj Nemačkoj, u želji da godišnji odmor provedu u domovini.

Operski dolmuš je muzičko-scenska predstava namenjena kulturnoj disperziji čiji učesnici mogu stati u jedan minibus: dva pevača, troje instrumentalista i jedan voditelj. Ovi umetnici ciljano posećuju gradske četvrti u kojima živi mnogo stanovnika različitog porekla, da bi tamo – pri neposrednim muzičkim, kreativnim i ličnim susretima – pokazali i dokazali to da muzičko pozorište govori univerzalnim jezikom. Specijalno za ovu priliku Operski dolmuš pripremio je revijalni program u trajanju od 45 minuta, istražujući sve razloge i motive koji ljude navode da sreću traže daleko od domovine, uprkos nostalgiji. Operski dolmuš proistekao je iz ideje rukovodioca projekta Selam opera! Mustafe Akće. Dramaturg Johana Val je u skladu sa pet stanica na putovanju Operskog dolmuša osmislila ovu reviju od pet muzičko-scenskih slika. Kao i u samoj operi, u centru svake slike nalazi se po jedno veliko, svima blisko osećanje, oko kojeg se zatim plete muzička radnja: od sna o sreći u dalekom svetu, preko ambivalentnih osećanja pri suočavanju sa realnošću ovde i sada, gubitka jasne slike o tome gde čovek tačno pripada, pa do gorko-slatke utehe sećanja i ideje da domovina možda ipak ne mora biti samo jedna. Ovako koncipiranu reviju režirala je Aniša Bondi. Program je koncipiran kao kratko putovanje kroz istoriju muzičkog pozorišta: od začetaka opere u italijanskoj renesansi, preko bečkog klasicizma, italijanske i francuske komične opere (opera buffa i opéra comique), istočnoevropskih remek-dela s kraja 19. i početka 20. veka, pa sve do berlinskih džez mjuzikala iz zlatnih i ludih 20-ih godina prošlog stoleća.

Na ovoj gastarbajterskoj ruti Operski dolmuš posetiće i Beograd, gde će u petak 3. juna prirediti 2 izvođenja, u 19 sati u CZKDu i u 21:30 u KC Gradu.

Nakon izvođenja biće organizovan razgovor sa umetnicima. Za umetnike koji učestvuju u Operskom dolmušu, neki od njih već godinama, biće to istraživačko putovanje na nepoznata mesta, ali i u nedovoljno poznate epizode iz nemačke istorije. Nastupi u Minhenu, Beču, Beogradu, Sofiji i Istanbulu multikulturnim protagonistima Operskog dolmuša pružiće priliku da stupe u kontakt s ljudima, da im približe muzičko pozorište kao izraz osećanja, ali i da s njima podele zajednička iskustva i priče.