fbpx

Jun u galerijama Kulturnog centra Beograda

U četvrtak, 2. juna u 20h, Kulturni centar Beograda otvara 3 izložbe u svojim galerijskim prostorima. Izložbe su otvorene za publiku do 25. juna, radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

U galeriji Artget predstavljaju izložbu fotografija umetnika Milana Živkovića “Kraj plovidbe“.

U pitanju je izložba fotografija groblja brodova u kovinskoj luci.  Sasvim lična vrsta dokumentarizma vidi se na fotografijama nastalim tokom četiri godine svojevrsnog hodočašća na groblje brodova u kovinskoj luci. Poput nasukanih kitova nemo su čekali svoj kraj, menjajući se iz dana u dan, polako nestajući. Rezači brodova rasparčavali su njihova moćna trupla prekrivena brojnim slojevima boje, da bi svoju metamorfozu doživeli u ognju železare gde je većina brodova završila. Njihovu sporu ali sigurnu sudbinu pratila je grupa fotografa pod imenom „Anastas“ čiji je „guru“ bio Milan Živković. To fotografsko pohođenje brodova bila je nevidljiva ali čvrsta veza među članovima grupe koji su bili najverniji svedoci kraja plovidbe ovih rečnih divova. I upravo je Milan Živković odlučio da stotine fotografija izvuče iz nevidljive sfere hard diska i predstavi ih u knjizi, dok na izložbi vidimo tek mali segment njegove epske priče. Iz teksta Poetski dokumentarizam mr Ivane Tomanović.

U Likovnoj galeriji beogradska umetnica Maja Milovanović pokušaće da reartikuliše i oživi intimne trenutke iz života inženjera Luke Popovića na izložbi “Mit o graditelju”.

Ovaj multimedijalni projekat zasniva se na konceptu umetničke korelacije ličnih dokumenata i to dnevnika koji je inženjer  vodio od 1941. do 1942. godine i fotografija iz porodičnog albuma iz perioda 1954-1980, sa istorijskim vizuelnim obrascima karakterističnim za vreme i okruženje u kome je živeo.  Sadržaj izložbe čini više elemenata:  zidna instalacija sastavljena od stotinak akvarela rađenih po fotografijama; 12 radova na papiru rađenih digitalnom štampom; ratni dnevnik – crteži rađeni ugljenom na papiru, ratni okvir –  6 slika, akril na platnu, rađenih po frejmovima iz američkih filmova iz ratnih i prvih poratnih godina, portreta  rađenih u  tehnici animacije, uvećane fotografije/printa glavne ličnosti oko koje se gradi naracija i audio efekata koji čine integralni deo postavke. Umetnica Maja Milovanović u svojim radovima istražuje granice umetničke egzistencije, stvaralačkog procesa i različite društvene uloge, polazeći od ličnih, intimnih i realističkih sadržaja, sve do preispitivanja sopstvenih i zvanično usvojenih sistema vrednosti savremenog društva i umetničke scene.

U galeriji Podroom predstavljaju izložbu “NA GRANICI…!” STARE I NOVE GRANICE U EVROPI kustoskinja Gabriele Kardaco i Đulijane Karbi.

Umetnički radovi i muzika odabranih umetnika i autora su mikro-priče o identitetu, pripadanju, granicama i fizičkom razdvajanju kao i o spoljnim i unutrašnjim ograničenjima. Umetnici iz Poljske, Litvanije, Ukrajine, Italije, Slovačke, Libana, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije kroz različite medije, iz ličnog iskustva ili iz ugla posmatrača „govore o pričama o i sa granica kroz koje možemo bolje sagledati sebe i biti spremniji da prevaziđemo sopstvena ograničenja. Period koji postoji dok se to ne desi može da bude ispunjen i radošću ukoliko drugima podarimo naše razumevanje, osećajnost i optimizam ” pojašnjava Đulijana Karbi još jedna od kustoskinja izložbe.

 

More Stories
Večeras premijera predstave KAD JE NIČE PLAKAO