3RobertoZappala HughFulton

Italijanski koreograf Roberto Zapala u Srbiji

Na poziv Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baleta Srpskog narodnog pozorišta, italijanski koreograf Roberto Zapala će boraviti u Novom Sadu i Beogradu, od 10-13. novembra.

Roberto Zapala je sa svojom trupom već dva puta gostovao na Beogradskom festivalu igre (2014 i 2015. godine), a u Novom Sadu i Beogradu će održati koreografske radionice za igrače i učenike najstarijih razreda profesionalnih baletskih škola.

Planirano je takođe da se u Novom Sadu odaberu igrači za novu produkciju koju Balet Srpskog narodnog pozorišta i Nacionalna fondacija za igru pripremaju u koprodukciji sa festivalom Budva Grad Teatar.

Nakon uspeha koji balet “Prokleta avlija” u koreografiji Dane Rutenberg iz Izraela beleži u zemlji i na brojnim gostovanjima u regionu, biće ovo druga produkcija koju potpisuje Nacionalna fondacija za igru,  sa prevashodnim ciljem ostvarivanja saradnje sa inostranim koreografima i institucijama, ali i novih profesionalnih angažmana za domaće igrače.

[su_box title=”Roberto Zapala ” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Roberto Zapala (Roberto Zappala) je umetnički direktor i glavni koreograf kompanije Zappala Danza, koju je osnovao 1989. godine. Za 26 godina delovanja kompanije, Zapala je postavio 35 naslova, prikazivanih širom Evrope, SAD, Južne Amerike, Bliskog Istoka, i Južne Afrike. U svojim kreacijama, koreograf se najviše bavi definisanim temama, kakve se vezuju za njegov odnos prema specifičnosti teritorijie na kojoj se rodio, odrastao i danas stvara. Zapala istovremeno sarađuje sa drugim kompanijama, što je rezultiralo brojnim produkcijama za Balet Toskane, Balet Opere u Rimu i Aterbaleto, zatim švedsku trupu Norrdans, Kraljevski danski Balet, Balet Opere u Stokholmu, ali i saradnjom sa Geteborg baletom, koji je od koreografa naručio celovečernju predstavu “virus-juga”, premijerno izvedenu 2011. godine u Operi u Geteborgu. Svoj posve originalni i savremeni rukopis, Zapala je predstavio i u italijanskim produkcijama mjuzikla “Isus Hrist Superstar” i “Evita”, dok je istovremeno ostvario zapaženu saradnju sa operskim rediteljima, različitim kompozitorima i muzičarima iz Evrope. Zapala se posvetio prenošenju svog koreografskog vokabulara i stila kroz radionice koje vodi širom sveta, a često je na poziv Univerziteta u Kataniji predavač na temu govora tela i scenskog nastupa.   Bavi se i instalacijama, pa je tako sa  Kristijanom Graupnerom / Humatic (Berlin) realizovao interaktivnu instalaciju “Mentalna kutija”, koja je osvojila nekoliko nagrada. Roberto Zapala je osnivač i umetnički direktor međunarodnog koreografskog centra Sicilije – Scenario Pubblico, koji je otvoren 2002. godine, i koji je danas dom njegove kompanije, ali i jedan od ukupno tri nacionalna koreografska centra u Italiji.  Dobitnik je Nagrade Udruženja pozorisnih kritičara Italije, za 2013. i 2014. godinu godinu. [/su_box]