fbpx
foto ilustracija: Miss Stills Photography

Prateći program “Dana Beograda” na Beogradskoj tvrđavi

U organizaciji Javnog preduzeća “Beogradska tvrđava”, u okviru “Dana Beograda” biće organizovan i prateći program na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan.

Utorak, 16. april 2019. godine u 18 časova

Izložba “Raskršća pogleda” u Kuli Nebojša
Kula Nebojša, Donji grad

Izložba “Raskršća pogleda” projekat je internacionalnog kustoskog tima u okviru kursa “Šta kustosiranje može/treba da bude”, a u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“. U Kuli Nebojša, osim atraktivne stalne postavke, posetioci će moći da pogledaju i video rad “Train Passing” umetnika Vladimira Nikolića sniman na prostoru oko Kule Nebojše, te fotografije inspirisane istom lokacijom, istorijom i transformacijom ovog dela Beogradske tvrđave.

Sreda, 17. april 2019. godine od 17 časova

U Kuli Nebojša biće organizovano stručno vođenje na srpskom i engleskom jeziku.

Kustoskinje iz Srbije, Irana, Hrvatske i Crne Gore učiniće obilazak Kule vrlo interaktivnim posebno pripremljenim autorskim vođenjima. Posetiocima će biti dostupan i bilingvalni katalog izložbe koji će sadržati autorske tekstove kustoskinja inspirisane umetničkim radom “Train Passing” Vladimira Nikolića, postavkom u Kuli i burnom istorijom ovog dela Beograda.
Kustoskinje: Neva Lukić, Milena Jokanović, Teodora Nikčević, Zohre Deldadeh

Četvrtak, 18. april u 18 časova

Otvaranje izložbe „Džez u Beogradu“

Savsko šetalište, Kalemegdan

Kroz fotografije, na 10 postamenata, biće prikazano više od 90 godina prisutnosti džez muzike u Beogradu – od formiranja prvog džez ansambla “Studentski Miki džez” (Studentski Micky Jazz) 1927, preko izuzetnog umetničkog dejstva Beogradskog džez festivala u drugoj polovini 20. veka (1971-1990), ali i sa njegovim savremenim nastavkom u novom milenijumu, kada je 2005. obnovljen i do današnjih dana nastavio sa svojim predanim radom na međusobnom povezivanju i uzajamnom predstavljanju najznačajnijih domaćih i inostranih džez snaga.
U susret 35. Beogradskom džez festivalu 2019. godine, na Kalemegdanu će biti predstavljen Džez-Beograd – grad otvoren za najmodernije zvučne tendencije još od najranijih dana ove vrste zvuka, praktično tek pošto je on i stigao u Evropu.
Izložbu realizuju JP “Beogradska tvrđava” i Muzička škola “Stanković”. Na svečanom otvaranju sviraće učenici Džez odseka Muzičke škola “Stanković”.

Dan otvorenih objekata na Beogradskoj tvrđavi

Četrvratk, 18. april 2019. godine, 11 – 19 časova
U okviru manifestacije „Dani Beograda“ u četvrtak, 18. aprila 2018. godine JP „Beogradska tvrđava“ omogućiće slobodan ulaz svim zainteresovanim posetiocima u sledeće objekte: Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker.
Radno vreme svih objekata je 11 – 19 časova.

“Stare mape – putokaz ka prošlosti Beograda” u Rimskom bunaru

Četrvratk, 18. april 2019. godine, 11 – 19 časova
U Rimskom bunaru, posetioci će moći da “otputuju u srednji vek” kroz prizmu starih mapa, remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta biće izložene u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Rimskom bunaru biće izložene i makete jedrenjaka iz tog perioda.
Ulaz je besplatan.

More Stories
Diskurs novih tehnologija