DSCN0478

Hazarski rečnik: interaktivni dijalog knjige, posmatrača i prostora

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

U četvrtak, 27. septembra 2018, u 19 sati, u Izložbenom holu Narodne biblioteke Srbije biće otvarena izložba „Hazarski rečnik: interaktivni dijalog knjige, posmatrača i prostora“ autora Nikole Radosavljevića.

Doktorsko umetnički projekat Hazarski rečnik predstavlja objedinjeno istraživanje različitih tipova knjige umetnika, koji kroz svoja taktilna, prostorna i vizuelna svojstva grade interakciju sa publikom tako što knjiga postaje galerijski objekat u funkciji prenosa informacije. Složeni intimni narativ moguće je čitati dodirom isto koliko i posmatranjem. Ova likovna prostorna celina ujedinjena je idejom o kolektivnom duhu publike koji utočište i mir traži u pejzažima, netaknutim ljudskom rukom.

Nikola Radosavljević dobitnik je osamnaest prestižnih nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike. Učestvovao je na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD…). Organizovao 27 samostalnih izložbi crteža i grafika u zemlji i inostranstvu. Godine 2015. bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala „For provoking a dialogue” nacionalnog nastupa studentske sekcije u Češkoj.