Jadransko more 2011 2012

Fragmenti vremena

 

Izložba Marije Dragojlović Fragmenti vremena sastoji se od radova koji su premijerno bili prikazani prošle godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i koji će, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, biti predstavljeni beogradskoj publici u prostoru Muzeja grada Beograda, Resavska 40b, od 10. do 29. maja. Izložba će biti otvorena u utorak, 10. maja u 19h.

Izložba ima četiri celine: Porodične fotografije sa letovanja i Razglednice sa zalascima sunca koje čine crno- bele reprodukcije na klasičnom foto papiru bojene olovkama u boji, segment Serenissima koji je predstavljen autorskim fotografijama digitalno štampanim na akvarel papir, bojenim suvim pastelima i olovkama u boji, i tri projektovane fotografije, i segment Mramorno more, lajt boks sa kontakt kopijama jednog izgubljenog filma.

Temom izložbe Fragmenti vremena, autorka nastoji da ukaže na vrednost svakodnevice, ličnih i porodičnih odnosa koje je, kao bitan deo društvene vrednosti zajednice,  neophodno očuvati od zaborava. Postupkom retrospekcije intimne istorije jednog minulog vremena, i ličnih doživljaja i sećanja, novi radovi Marije Dragojlović obojeni specifičnom atmosferom ambijenta i naseljeni poznatim likovima, nastali su kao kontinuirani dijalog umetnice sa sopstvenom prošlošću i njenim savremenim stvaralaštvom. Svi radovi su nastali u periodu od 2011. do 2016. godine.

Marija Dragojlović je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu je predavala od 1985. do 2010. Imala je više samostalnih izložbi i izlagala je na  brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti savremene  likovne i vizuelne umetnosti, od kojih su važnije: Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona 1984, Nagrada za slikarstvo Memorijala Nadežde Petrović 1984, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković 2007, Politikina nagrada iz Fonda Vladislav Ribnikar 2010. i  Nagrada za vizuelne umetnosti  Sava Šumanović 2016. Dela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Muzeju grada i Muzeju Cepter u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Kruševcu, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu itd. kao i privatnim kolekcijama.