IGOR MANDIC 10

Izložba “Tranquilo”

 

U utorak, 28. juna, u Institutu Servantes u 19h biće svečano otvorena izložba fotografija “Tranqulo” (prevod: opušteno), fotografa Igora Mandića. Trideset crno-belih fotografija nastale su tokom autorovog boravka u prestonici Balearskih osrtvra, Palma de Majorci. Na otvaranju izložbe publici će se obratiti istoričarka umetnosi i medija Jelena Matić, kao i direktor Instituta Servantes u Beogradu, Enrike Kamaćo Garsija.

Palma de Majorka, širom sveta poznata po svojim rajskim plažama, bujnoj vegetaciji i impresivnim geografskim pejzažima, oduvek je kroz istoriju bila stecište umetnika i boema. Čuveno ostrvo ugostilo je velikane poput Hulija Kortasara, nobelovca Migela Anhela Asturijasa, a boravak u Palma de Majorci inspirisao je i književnike poput Žila Verna i Agate Kristi, pa je ovo balearsko ostrvo postalo jedna od pozornica na kojima se odigravaju avanture njihovih likova.

Izložba “Tranquilo” obuhvata trideset crno-belih fotografija koje se mogu podeliti u dve grupe. U prvoj bi bile fotografije dokumentarnog tipa, koje prikazuju skrivene kutke Palma de Majorke i na kojima umetnik u panoramskom formatu smešta posmatrača u svet mašte. Drugi tip predstavljaju nešto mističnije fotografije, one koje „hrane dušu“ i koje navode posmatrača da zastane i zamisli se o životu.  Na taj način, pre nego što napravi fotografiju, fotograf prvo pažljivo osmatra urbanu prirodu u potrazi za najlepšom svetlošću Sredozemnog mora. Igor Mandić na svojim fotografijama ne prikazuje samo mesta, već se trudi da posmatrača navede da se udubi u njihovu neverovatnu lepotu.

Igor Mandić rođen je 1973. godine u Sarajevu, živi i radi u Beogradu od 1989. godine, gde je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Od 1996. godine profesionalno se bavi fotografijom, najpre kao fotoreporter za novine i časopise, a kasnije u svom studiju. Njegovi radovi prikazani su na više grupnih i šest samostalnih izložbi. Profesor je sintetičke fotografije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Njegove fotografije su objavljene u brojnim domaćim i stranim časopisima i magazinima (Elle, Daily telegraph, Sunday Telegraph, između ostalih). Dobitnik je dve nagrade za inovativnost u fotografiji (2006. i 2007. godine), a 2015. godine   Jevrejski muzej u Berlinu  izložio je njegovih deset radova iz serije „Portreti ruku“, na inicijativu autora projekta “Obedience” (Poslušnost).