magnificent7festival2016

Filmovi zasnovani na poštovanju individue

Dvanaesti po redu Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih”, po selekciji  Tue Stina Milera, predstaviće izbor najboljih ostvarenja iz prošlogodišnje, izuzetno razvijene evropske produkcije modernog dokumentarnog filma, u Sava Centru od 29. do 4. februara, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Direktor Festivala, Zoran Popović istakao je da su to filmovi koji su postigli izuzetno velike uspehe na svetskim festivalima, kao i da se u poslednjih pet godina produkcija dokumentarnog filma izuzetno razvila, što ukazuje njihovo prisustvu po svetskim festivalima i kulturnim manifestacijama. “I pored toga dokumentarnom filmu je potrebna stalna podrška, jer je on retka i nežna biljka” – rekao je gospodin Popović.

Ovaj festival već godinama dovodi vodeća imena modernog dokumentarnog filma, tako i ove godine projekcije će biti u prisustvu autora, koji razgovaraju sa gledaocima i drže radionice za mlade reditelje.

Filmovi ovogodišnjeg festival su zasnovani na poštovanju individue i njegovog/njenog života i solidarnosti sa protagonostima.

Na festival “7 velicanstvenih” dolaze dokumentarci koji očaravaju svojom lepotom, kao što je film za koga je dovoljno reći Buenos Aires, milonge, magija tanga. Pod nazivom Još jedan tango u režiji Hermana Krala i produkciji Vima Vendersa, ovaj film otvoriće ovogodišnji festival. To je priča o legendarnom paru igrača tanga Mariji Nieves i Huanu Karlosu Kopesu. Njihova sećanja grupa mladih igrača i koreografa pretvara u zadivljujuće koreografije, rekonstrukcije milongi Buenos Airesa. Njihove igre se pred nama pretvaraju u priče o ljubavi i strasti, o nežnosti i bolu, o ranjivosti i snazi prožete harmonijom. Uzbudljivo ostvarenje koje majstorski upliće dramatičnu ljubavnu priču u nezaboravne pokrete nadahnutih najboljih igrača tanga uhvaćenih fascinantnim kinestetičnim kadrovima.

Drugog festivalskog dana biće prikazan najbolji belgijski i izraelski film istovremeno, film “U smiraj života”, delo istančanog pesnika najtananijih ljudskih vibracija, koji nas uvodi u prostor između svetova i vodi na raskršće mudrosti. Reditelj, Silvena Bigelajzena, nam svedoči o toploj i očaravajućoj komunikaciji sa onemoćalom majkom, čije je poslednje dane odlučio da snimi, prefinjeni dokumentaristicki biser izatkan od najtananijih vlasi koje povezuju naše unutrašnje svetove sa skrivenim najdubljim svetovima drugih. Ovaj poetski dokumentarac nas opominje da je svaki trenutak onaj u kome možemo da bolje razumemo i osetimo druge, da bismo bolje razumeli i osetili sebe.

Trećeg festivalskog dana predstaviće nam se i jedna od najvećih autorki Evrope i sveta sa svojim najnovijim ostvarenjem koje sirovu i grubu realnost pretvara u zadivljujuću bajku, gde felinijevskim tonovima zadire u jedan on najznačajnijih fenomena današnjice! Film “Melori” Helene Trestikove, 13. godina prati u početku problematičnu devojku, koja potom pred kamerom postaje majka i od tada, trapavo i neobično, pokušava da se izbori za svoje mesto u svetu. Uprkos iskušenjima i slabostima, ona sazreva, posrće i pada, ali nekako uvek pronalazi snagu da ponovo ustane. Majstorski režiran, analitičan i prožet empatijom, “Melori” spada u vrh savremenih dokumentaraca posmatranja. A osvojio je i Gran pri za najbolji dokumentarac na festivalu u Karlovim Varima.

Zatim četvrtog festivalskog dana na programu će biti film o najtužnijoj temi Evrope, o izbeglicama, film Lampeduza smrtiJakoba Brosmana. Lampeduza predstavlja prvu tačku gde se svi slivaju koji kreću u svoju emigraciju. Ovo je slojevita priča o sudaru svetova – Afrike i Evrope, ostrva i kopna, provincijske zabiti i centra, siromašnih i bogatih, data je na duhovit, mediteranski razigran način, sa puno buke i strasti, ali i sa empatijom i istinskim razumevanjem za ljude. Ovaj film nam priča priču o spasiocima, onima koji prihvataju izbeglice, jer njih najčešće ni ne uspevamo da vidimo, gde reditelj zapravo bira obrnutu vizuru. U ovoj dokumentovanoj drami spasavanja istinski ćemo strepeti za sve, za podjednako ugrožene spasioce kao i nesrećnike s mora.

Petog festivalskog dana biće prikazan I pobednik najvećeg evropskog festival IDFA, film “Don Žuan” u režiji Ježija Šlatkovskog, maestralna priča o neodoljivom “kišnom čoveku” u rasponu od groteske do bergmanovske drame! Početna ideja autora bila je da napravi film o psihajtrijskim ustanovama i pacijentima u Rusiji. Tokom prvih istraživanja pojavio se Oleg, mladić zarobljen autizmom, dok je njegova majka uverena da on može i treba da u životu uradi više, posebno kad su u pitanju devojke. Oleg počinje da vodi bitku da bi naučio kako da postane Don Žuan, da makar malo probije oklop iza koga je sakriven od sveta. Kamera počinje da prati njegove terapije, koje se polako umnožavaju i pretvaraju u zanimljivu odiseju – od konvencionalnih razgovora, do šokantnih, grotesknih zahvata i konačno pozorišta.

Šestog festivalskog dana biće prikazana delo velike poljske kinematografije, priča o lutanjima i traganjima dvojice harizmatičnih likova. Film “Braća” reditelja Vojceha Starona, pobednik festivala u Lajpcigu, vas opčinjavaju svojim pažljivo osmišljenom likovnošću, poetičnošću prizora i potreta i snažno govore o vezama koje prožimaju čoveka, o ljubavi, lutanju i traženju. Vojćeh Staron je autor koji priča o nevidljivom, dokumentujući i gradeći, pre svega, atmosferu prostora i dešavanja.

I poslednjeg dana, biće prikazan bioskopski spektakl koji ostavlja bez daha, – film akcije, ali i dokument o čarobnim ambijentima Toskane! Atraktivni film Paliobritanske rediteljke Kozime Spender, predstavlja bitku za prestiž, pretvorenu u  simbolično nadmetanje konja i jahača, koja se odvija u samom središtu Sijene, na najvećem gradskom trgu. Dva puta godišnje Sijena postaje podeljena i sukobljena varoš, a svi stanovnici tada žive za čuvenu trku konja Palio, jednu od najstarijih u svetu. To je i svojevrsni vremeplov, uz renesansne kostime, zastave, grbove i trube, koji svojom iskonskom snagom zaustavlja sve, opčinjavajući i posmatrače i učesnike.