amam nocno kupatilo otvoren za posetioce 606

Amam, noćno kupatilo, otvoren za posetioce

Konak kneginje Ljubice

Amam, noćno kupatilo koje je nekada predstavljalo luksuz i simbol moći i dostojanstva, u Konaku kneginje Ljubice jedan je od nekoliko sačuvanih amama u Beogradu. Posle sanacije krova, Amam je ponovo zablistao i otvoren je za posetu, navodi se u saopštenju Muzeja grada Beograda. Otkrijte kako je izgledao enterijer beogradskih kuća 19. veka i popijte kafu sa kneginjom Ljubicom – posetite Konak kneginje Ljubice…

Prilikom podizanja Konaka, uz kneginjinu sobu izgrađen je amamdžik, manje noćno kupatilo. Veliki amam je naknadno dograđen 1836. godine. Podizanje privatnog amama predstavljalo je luksuz i simbol moći i dostojanstva. Za njegovu izradu korišćeni su najbolji materijali, a knez Miloš je poručio ploče studeničkog mermera od kojih su najverovatnije bili izgrađeni pod i kameni ležaj. Oni su danas jedini sačuvani elementi starog enterijera.

Sedamdesetih godina prošloga veka Konak je proglašen spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je sproveo sanaciju i restauraciju nakon čega je Konak dodeljen Muzeju grada Beograda na čuvanje. Ovo je ujedno bila i poslednja sanacija izvedena na ovom objektu, do ove izvedene prošle godine na krovu amama.

Unutrašnjost amama danas

Amam danas

“Gotovo svi objekti Muzeja grada Beograda već nekoliko godina čekaju u redu za delimičnu ili kompletnu rekonstrukciju. Uz podršku Gradske opštine Stari grad kao i velikodušne donacije preduzeća „Ratko Mitrović – niskogradnja” i LHR d.o.o., Muzej grada Beograda je prošle godine započeo i uspešno završio sanaciju krova amama u Konaku kneginje Ljubice. Podsećamo da je uz podršku Grada Beograda urađena dekorativna rasveta Konaka kneginje Ljubice. Zahvaljujući ovoj rasveti Konak je noću dobio bajkovit izgled. Nadamo se da ćemo i dalje nailaziti na razumevanje kako državnih institucija tako i privatnih preduzeća koji su spremni da malim ili većim doprinosima učestvuju u očuvanju kulturne baštine svih nas.” – Muzej grada Beograda, povodom sanacije krova amama.

Enterijeri beogradskih kuća 19. veka i Kafa sa kneginjom Ljubicom
Svake subote u 12 časova, posetioci mogu da popiju kafu sa kneginjom Ljubicom u okviru tradicionalnog programa Na kafi kod kneginje Ljubice. Ovaj program je dostupan i na engleskom jeziku za grupe po najavi. Svakog prvog ponedeljka u mesecu u Konaku se već više od četrdeset pet godina održava Tribina ljubitelja istorije Beograda na kojoj se mogu čuti uzbudljive priče iz istorije našeg grada.

Soba kneginje Ljubice

Soba kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice je jedan od muzeja u sastavu Muzeja grada Beograda koji je redovno otvoren za posetu, svakog dana osim ponedeljkom. Stalna postavka Konaka kneginje Ljubice, Enterijeri beogradskih kuća 19. veka, predstavlja vremeplov koji brojnim eksponatima svedoči o materijalnom i duhovnom životu minulih vremena. Sala pod svodovima je prostor u kome Muzej organizuje svoje tematske i gostujuće izložbe.

Konak kneginje Ljubice je jedan od retkih sačuvanih spomenika iz vremena vladavine dinastije Obrenović. Izgrađen je davne 1831. godine na nekadašnjem prostoru Varoš-kapije, i ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Konak je postao rezidencija supruge kneza Miloša, kneginje Ljubice po kojoj danas nosi ime, i ona je sa svojom decom u njemu živela deset godina. Od tada u narednih sto trideset godina Konak su koristile i prema svojoj nameni uređivale razne državne ustanove.