Emir Kusturica i Sanja Lubardic

Četvrti Boljšoj festival

 

Četvrti muzički festival „Boljšoj“ održaće od 15. do 17. jula na Mećavniku, uz podršku kompanije „Gasprom njeft“, najavili su danas na konferenciji za medije, osnivač festivala Emir Kusturica i Sanja Lubardić iz Gasprom njefta/NIS-a.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će se učestvovati mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije a ove godine više od 100 će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku. O najboljima odlučiće žiri koji čine proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum, profesor Zoran Komadina i dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Ljiljana Nestorovska.

Ovogodišnji gosti festivala će biti Narek Haknazarajan, jermenski violončelista i pobednik najprestižnijeg svetskog muzičkog takmičenja „P. I. Čajkovski“, kao i naši proslavljeni umetnici, Zoran Todorović, tenor i Nemanja Radulović, violinista. Svi posetioci Boljšoj festivala u večernjim satima, moći će da uživaju u pravom „vatrometu“ zvukova. Narek Haknazarajan u Srbiju dolazi posle nastupa u najistaknutijim koncertnim dvoranama među kojima su Koncertgebou u Amsterdamu, Sali Plejel u Parizu, Vigmor hola, Koncerthausa u Berlinu, Filharmonija iz Esena, Koncerthaus u Beču, Odži Hol u Tokiju, Karnegi hol, Džordan hol u Bostonu i mnogim drugim.

Pored Haknazarajana, u revijalnom delu koncerte će održati i naši umetnici koji su danas među najpriznatijim svetskim muzičarima, tenor Zoran Todorović i violinista Nemanja Radulović.
Tenor Zoran Todorović prvi put će se predstaviti publici na Mećavniku. Kao međunarodno priznat lirski tenor (lirico spinto) nastupao je u vodećim pozorištima kao što su: Bavarska državna opera, Berlinska državna opera, Holandska opera, Kraljevska Opera La Mone u Briselu, Bečka državna opera, Opera San Francisko, Los Anđeles opera, Nemačka opera Berlin, pozorište Kapitol u Tuluzi, Opera iz Marseja, Semperoper u Drezdenu, Kraljevska kuća opere u Kovent Gardenu, Narodnom pozorištu u Tokiju i mnogim drugim.
Violinista Nemanja Radulović će nakon uspešnog prošlogodišnjeg nastupa na Boljšoj festivalu, ove godine pored večernjeg nastupa sa ansamblom Double Sense, održati i majstorsku radionicu sa takmičarima festivala.
Novina ovogodišnjeg festivala jeste upravo održavanje majstorskih kurseva, koje će mladim muzičarima pored Nemanje Radulović, održati i Zoran Todorović, Narek Haknazarajan kao i pijanista Jurij Rozum.

– U svetu se danas sve zasniva na kvantitetu, a mi insistiramo na kvalitetu – rekao je Kusturica. Veći deo života danas ne odvija u realnosti, nego u fikciji i potpuno je svejedno da li će na jednom trgu biti 300.000 ljudi ili će ih biti 300, jer posle toga, sve to dolazi u ruke sedme sile čiji rad se prenosi društvenim mrežama. – izjavio je osnivač festivala Boljšoj, Emir Kuturica, predstavljajući program.

“Podrškom ovom jedinstvenom muzičkom festivalu, “Gasprom njeft” kao jedan od najvećih investitora u Srbiji, osim u ekonomske projekte, ulaže i u razvoj kulturne saradnje Srbije i Rusije i pomaže jačanje istorijskih veza dve zemlje. Boljšoj festival je deo programa “Rodni gradovi”, kojim kompanija “Gasprom njeft” nastoji da poboljša kvalitet života u regionima u kojima posluje. Cilj festivala je podrška mladim talentovanim muzičarima, koji kroz javne nastupe i učenje od velikana današnje muzičke scene, razvijaju svoj talenat i stiču afirmaciju u umetničkoj sferi. Za mnoge izvođače, Boljšoj festival je prva prilika da učestvuju u ovoj međunarodnoj muzičkoj manifestaciji “, izjavila je Sanja Lubardić, direktor Funkcije za odnose sa javnošću I komunikacije NIS-a.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Pored toga, kompanija „Gasprom njeft“ na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.