Dokufest iz Prizrena u Rex-u

Nakon dve uspešne projekcije u Podgorici (Veb džanki) i Skoplju (Dolazimo kao prijatelji), treće izdanje regionalne Dokuvizije će nam u sredu 14. oktobra predstaviti Dokufest iz Prizrena! Iz Beograda ćemo, i ovoga puta, projekciju pratiti iz sale KC Rex putem livestreaminga od 20 časova.

Treću Dokuvizija nam predstavlja film Ne ostavljaj me (Ne Me Quitte Pas) holandskog rediteljskog para Nils van Koeverdena i Sabin Lub Baker.

Indiewire zaključuje da, ukoliko bi Džim Džarmuš pravio film o dva prijatelja alkoholičara u šumi, bio bi verovatno poput holandskog dokumentarca Ne ostavljaj me.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Reč je o tragikomičnoj odi neuspehu, gubitku, pivu, besmislenosti i neobičnom prijateljstvu između dva sredovečna čoveka u belgijskoj provinciji. Bob i Marsel dele samoću, neobičan smisao za humor i sklonost ka preteranoj konzumaciji alkohola. Oba imaju samo jedan drugog, usled brojnih pogrešnih životnih odluka, teških karaktera i poroka. Bob je penzionisani farmer koji se poput Erlend Luovog Doplera povukao u šumu, dok se Marsel bori da ne izgubi sve kontakte sa ženom i decom koji su ga napustili.

Većinu vremena provode mahom u opijanju i svojevrsnom čekanju Godoa. Ne ostavljaj me je duhovito predstavljena priča o traženju životnog smisla sa jedne i smrtnosti sa druge strane, u provinciji u kojoj se čini da je vreme stalo.