Screen shot 2013 12 13 at 14.23.58

Cirque Éloize iD prvi put u Beogradu

Prvi put u Beogradu 26. i 27. aprila na sceni Sava Centra nastupaće Cirque Éloize u svojoj predstavi iD. Ovo je urbana priča ispunjena bojama, strasću i energijom. Predstavlja spoj visoke produkcije, cirkuskih veština, uličnog plesa i hip hopa.

Inače, Cirque Éloize svetski lider u primenjenoj cirkuskoj umetnosti, je od nedavno deo čuvene trupe Cirque du Soleil®. Petnaest umetnika na sceni različitih nacionalnosti, dvanaest cirkuskih disciplina, urbani plesovi, kao što su breakdance i hip-hop i još mnogo toga, čine predstavu Cirque Eloize iD.

Scenografija predstavlja urbano okruženje, a nastup se odvija uz inovativne multimedijalne prikaze, odiše estetikom na raskrsnici stripova, filmovima naučne fantastike i bogatog univerzuma grafita, dok muziku čine spoj rok, elektronskih i rep bitova. Sve zajedno čini razigradni, energični, mladalački i urbani duh predstave.

Režirao je Jeannot Painchaud, scenografiju, ilustracije i video projekcije kreirao je Robert Massicotte u saradnji sa Alexis Laurence. Muziku su komponovali Jean-Phi Goncalves i Alex McMahon, dok je svetlo povereno Nicolas Descoteaux. Krzysztof Soroczynski je osmislio akrobatske tačke. Umetnički doprinos predstavi iD dao je i Mourad Merzouki.

Direktor predstave, Jeannot Painchaud je izjavio: «Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo ovu urbanu priču doneti u Beograd po prvi put. A u skladu sa tradicijom kompanije u predstavi iD ponovo kombinujemo različite umetničke forme – ovog puta urbani ples – kako bismo njegovu energiju ubrizgali u akrobatske nastupe. Zamislite dve suparničke grupe koje dele isti javni prostor u centru grada pokušavajući da iskažu sopstvene iDentitete i inDividualnost i dobili ste iD

Proslavljeni spektakl iD traje dva sata, neverovatne je dubine koja spaja snagu i nežnost, bes i nadu. Predstavlja vizuelni vrhunac u izvođačkim umetnostima, kao i izuzetno visoko energizovan moderni cirkus. Svaka tačka ima perfektno osmišljenu koreografiju i sve su povezane u set koji se menja, dozvoljavajući mladim umetnicima da izvode različite trikove na biciklu, trampolini, zemlji, pa čak i u vazduhu. Takođe, ovaj spektakl je sačuvao i poetičnost i romantičnost kada se radi o srećnoj ili neuzvraćenoj ljubavi, oslobođenoj energiji i neverovatnim gimnastičkim tačkama!

Ono što je karakteristika izvođača ove trupe je i često nastupanje u javnim prostorima grada, gde izvode svoje akrobatske veštine. U Montrealu su na pijaci kupovali stojeći jedni drugima na glavi i ramenima, a u kafeima su balansirali francuski hleb na nosevima i zaustavljali prolaznike akrobacijama u paru. Cirque Éloize je osnovan kao kompanija 1993. godine i postao je svetski lider u primenjenoj cirkuskoj umetnosti. Svoju inovativnost projavljuje kroz kombinovanje cirkuske umetnosti sa pozorištem, plesom i muzikom na sepcifičan način, i upravo s toga su se i pozicionirali u centar nove cirkuske umetnosti.

Sa deset originalnih predstava, Cirque Éloize održao je preko 4000 nastupa u 440 gradova, u 40 zemalja širom sveta. Kompanija je prisutna i na međunarodnim festivalima i osvojila je veliki broj prestižnih nagrada, među kojima su 12 medalja i priznanja na Festival Mondial du Cirque de Demain u Parizu.

Za potrebe turneja razvili su prilagodljive programme svim prostorima. Do danas je odigrano više od 1300 takvih specijalnih programa. Cirque Éloize je trenutno sa dve predstave na turneji: iD i CIRKOPOLIS.