Company Madlenianum
foto: Tijana Janković-Jevrić

Pro–bračni mjuzikl „Company“ prati raskošni orkestarski zvuk


Pola veka nakon prvog izvođenja na Brodveju, muzička komedija “Company” imaće i svoju srpskom izvedbu, u režiji Nebojše Bradića, 15. marta na Velikoj sceni Opere i Teatra Madlenianum. Mjuzikl je napisao čuveni Stiven Sondhajm prema romanu Džordža Furtha. Glavnu ulogu neženje Roberta, koji preispituje svoje odluke u 35-oj godini života, a koga reditelj pored s Hamletom, u domaćoj verziji tumači glumac Slaven Došlo. U mjuziklu “debituje” glumica Vanja Milačić, to jest prvi put da igra u ovom žanru.

Da li će samac zavodnik, pružiti šansu ljubavi i odlučiti se za zajednički život imajući u vidu romantična iskustva svojih prijatelja, pet parova čije veze su različitog statusa, odgovor je koji nam daje novi komad, čija reprizna igranja su zakazana za 25. i 31. mart.

company 4174

Povodom premijere mjuzikla, u prevodu Ivane i Zorana Paunović, kojem je zadržan originalan naziv na engleskom jeziku “Company” (društvo), a koji govori o saputništvu odnosno o modernoj vrsti usamljenosti, održana je konferencija za novinare u hotelu Zepter, kada su se novinarima obratili: umetnički direktor Opere i teatra Madlenianum, reditelj Nebojša Bradić, dirigent Vesna Šouc, koreograf Vera Obradović, kostimograf Marina Medenica i glumci Slaven Došlo, Tanja Živković, Tatjana Dimitrijević, Jelena Jovičić, Vanja Milačić i Danijel Sič, Branislava Podrumac i Žarko Stepanov, Ivana Popović i Hadži Nenad Maričić, Olivera Bacić i Petar Đurđević, Nataša Marković i Nikola Bulatović…

company 4125
foto: Tijana Janković-Jevrić

Nakon Jadnika i Rebeke, svoj novi mjuzikl u Madlenianumu, reditelj Nebojša Bradić najavio je kao lepu, dugoživeću i potrebnu predstavu, koja je ujedno i ono što se zove Šekspirovo ogledalo – navodi publiku na preispitivanje.

company 4103
Nebojša Bradić, foto: Tijana Janković-Jevrić

“Company Stivena Sondhajma je na neki način promenio paradigmu mjuzikla. Pre toga smo imali samo linearne mjuzikle, one koji su imali radnju koja se razvija, a ovde smo se prvi put susreli s nečim što se zove koncept mjuzikl, koji se bavi određenim problemom. Taj problema se nalazi u glavi Roberta (Slaven Došlo), i to ćemo uspeti da vam prenesemo u tih dva sata i deset minuta, koliko predstava traje,” rekao je reditelj.

Glavni lik Robert je taj koga muči pitanje da li je za ozbiljnu vezu ili ne birajući između tri različite partnerke. Glumac koji ga tumači, Slaven Došlo, o predstavi i Robertovim romantičnim nedoumicama, kaže:

“Prema svojoj suštini, ovo je komad o modernoj vrsti usamljenosti, koja se dešava društvu. “Company” je o svim tim odnosima kojima smo svedoci, koji jesu bliski, ali opet i nisu. To su verovatno ta neka pitanja koja se i postavljaju kada imate 35 godina – šta želim u životu, i na koji način mogu da pobedim strah od vezivanja u konzumerističkom društvu, u kome je sve nekako protočno? Sve se to odigrava na jedan vrlo duhovit način. U svojim prijateljima i njihovim partnerskim odnosima, Robert pokušava da reflektuje samog sebe i da shvati koji je to odnos, i šta je to što njega zanima u životu. Sve to uz mnogo pesme i duhovitih i vrcavih događaja.”

company 4108
Slaven Došlo, foto: Tijana Janković-Jevrić

Pored aktuelnosti teme muško-ženskih odnosa, ovaj mjuzikl je i pravi muzički biser, raskošnog orkestarskog zvuka, kako ga je nazvala maestra Vesna Šouc.

company 4074
Vesna Šouc, foto: Tijana Janković-Jevrić

“Brodvejski zvuk, različiti ritmovi, jedna vatrena atmosfera je nešto što publika s razlogom može da očekuje. Izdavajam posebno drugu numeru koja se zove Company, koja je brza i polifona (svaki glas je podjednako važan), a tu krećemo od dva glasa a ukupno ih ima osam. Takođe, imamo i jedan klasičan hor koji ima zvuk bahovskog korala. Pored svih soloa, dueta terceta, ovo izdvajam kao nešto posebno,” izjavila je Šouc.

“Koreografija nije toliko zastupljena kako bi se to od mjuzikla očekivalo, daleko manje je ima. Ovde je bilo važno da se usaglasi pevanje s pokretom, što verujem da smo uspeli”, objasnila je koreograf Vera Obradović, kojoj na ovoj predstavi asistira plesačica Irina Lazić.

company 4066
Vera Obradović, foto: Tijana Janković-Jevrić

Sopran Branisalva Podrumac, kojoj je prvi put dodeljena uloga horskog pevača, jer je u pitanju ansambl predstava, rekla je: “Meni kao pevaču, ovo je vrlo zanimljivo muzičko delo, zato što smatram da je neverovatno komplikovano i za školovane pevače, verujte mi.  Neverovatne su harmonije raspisane…”

company 4083
Bratislava Podrumac, foto: Tijana Janković-Jevrić

Poznati komadi legende mjuzikla, američkog kompozitora i tekstopisca Stivena Sondhajma (1930 – 2021) su i čuvene Priče sa zapadne strane, kao i Svini Tod. Sondhajm je dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i Oskar, Toni i Pulicerova nagrada…

Poslednja velika obnova Company-ja je bila pre dve godine u Londonu i Njujorku. Kako sam Sondhajm kaže, „Ovo je pro–bračni mjuzikl“.