1426310 764238693601571 182650639 n
Los Yugoslavos

Svetska premijera predstave Los Yugoslavos

Svetska premijera predstave Los Yugoslavos, nastale po tekstu, trenutno jednog od najpoznatijih španskih pisaca, Huana Majorge, biće održana u ponedeljak, 16. decembra u 20h u Bitef teatru. Dramsko delo Los Yugoslavos imaće svoju praizvedbu u Beogradu i to u režiji Stevana Bodrože.

Los Yugoslavos, ili na srpskom Jugosloveni, je kafić u Madridu u kom je sve dozvoljeno. Glavni junaci na tom mestu traže utehu i bolji život. „Naslov dela ukazuje na zemlju koja je nestala. Jugoslavija mi se čini kao jedan neobičan svet koji budi nostalgiju. Šta li se desilo sa svim onim trofejima koje je osvojila reprezentacija Jugoslavije?“ – rekao je pisac Huan Majorga, koji će prisustvovati beogradskoj, odnosno, svetskoj premijeri drame Los Yugoslavos u Bitef teatru, kao i premijeri u Lazarevcu.

Istog dana, kada se izvodi i prva predstava, 16. decembra, Majorga će biti gost Instituta Servantes, kada će zainteresovani moći da razgovaraju sa ovim španskim autorom od 12h, u okviru okruglog stola. Zanimljivo je to da je pisac Huan Majorga (1965), iz Madrida, završio matematiku i filozofiju.

Los Yugoslavos čine glumci tri pozorišna ansambla, a to su: Andrej Šepetkovski, Bojana Zečević, Darko Bjeković i Ana Joanović, kao i glumci Puls teatra i plesači Bitef teatra. Ova predstava nastala je u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda, Puls Teatra iz Lazarevca i NP Užice, uz podršku Ambasade Španije i Instituta Servantes.

Većina proba odigravala se u Puls Teatru u Lazarevcu.

Los Yugoslavos imaće svoje premijere i 17. i 18. decembra u Puls teatru u Lazarevcu i 24. i 25. decembra u Narodnom pozorištu Užice.

Nakon premijere 16. decembra, Los Yugoslavos će biti na redovnom repretoaru Bitef teatra.

Kako je to na konferenciji za novinare potvrdio direktor beogradskog Servantesa Antonio Lasaro Gosalo, predstava Los Yugoslavos biće igrana i u Madridu.