JDP Harold Pinter Izdaja 15

Pinterova Izdaja u JDP-u

Prva premijera ove sezone u JDP-u je gorka komedija “Izdaja”, u režiji Gorana Šušljika, nastala po dramskoj priči o ljubavnom trouglu, britanskog nobelovca Harolda Pintera. Izdaja će biti premijerno izvedena u nedelju, 15. decembra u 20:30h na sceni Teatra “Bojan Stupica”.

Britanski nobelovac Harold Pinter napisao je dvadeset i sedam pozorišna komada, a njegova drama “Izdaja” (Betrayal) prva je koja će zaživeti na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pinter je bio glumc, pesnik, pisac i politički aktivista, a zbog svoje glumačke podloge, bio je inspirativan reditelju Goranu Šušljiku, koji je takođe glumac, kao i ostalim glumcima angažovanim na ovoj predstavi.

”Pinter jeste glumac, pesnik, pa onda dramski pisac. Ovde se ne radi o tumačenju Pintera već o njegovom praćenju”, rekao je reditelj Goran Šušljik, povodom premijere “Izdaje”, dodajući da ima tremu ali i zadovoljstvo, jer je ovo njegova prva režija u, kako on to kaže, njegovoj kući – JDP-u. Predstava “Izdaja” je Goranov master ispit kod mentora Slobodana Unkovskog.

Šušljik je kao glumac angažovan u predstavama JDP-a, kao što su to: Šine, Mletački tgovac, Bure baruta, Mizantrop, Supermarket…

Prema rečima Gorčina Stojanovića, koji je radio scenografiju za predstavu “Izdaja”, reditelj Goran Šušljik je bio zahtevan i imao je preciznu viziju. Stojanović je takođe istakao da je “Izdaja” jedan od Pinterovih važnijih komada i da je ovaj britanski pisac svojom drskom dramaturgijom uticao na druge autore, a da su ga glumci uvek rado igrali.

Glumačku postavu predstave “Izdaja” čine Nataša Tapušković (Ema), Gordan Kičić (Džeri), Nebojša Dugalić (Robert) i Slobodan Tešić (Konobar).

Ovu dramu, koja govori o ljubavnom trouglu i o izdaji – koja ne podrazumeva samo preljubu, već sve ono što ona može biti, glumac Gordan Kičić opisuje kao triler sa pravom filmskom dramaturgijom. Kičić je to ilustrovao primerom filma Memento u kojem se, baš kao i u izdvaji, radnja odvija unazad.

Glumica Nataša Tapušković za lik Eme kaže da u sebi nosi misteriju kao i sve druge žene u Pinterovim komadima. Dijaloge opisuje kao konvencijonalne, koje kao takvi predstavljaju odbranu likova u komadu. Za glumca Nebojšu Dugalića ta pinterovska kolokvijalnost  ima nešto Čehovljevo, dok mu je kod ovog pisca najznačajniji princip struktuiranja dramske tenzije.

Predstava Izdaja smeštena je u epohi, u vremenu u kojem je i pisana, a to su sedamdesete godine dvadesetog veka.

Kostimograf je Lana Cvijanović a izbor muzike je načinila Irina Dečermić. U predstavi “Izdaja”,  Nokturno no. 8 Frederika Šopena izvodi na gitari Branko Trijić, a na klaviru Irina Dečermić.