katalog mockup e1431610683575

O3ONE: Novi prostor i nova izložba

Otvaranje izložbe fotografija Brace Nadeždića pod nazivom „Portreti“, biće priređeno 15. maja u 20 časova u novom prostoru galerije O3ONE u Uzun Mirkovoj 10. Ovo je ujedno prva izložba na novoj lokaciji O3ONE-a.

Latinski protrahere, što doslovno znači izneti na videlo, je reč iz koje je izvedena reč portret. U ovom slučaju, na videlu nam je intimna priča fotografa koji ne koristi ništa digitalno, već fotografiše dugo, uživa u svakoj fazi, koristi komplikovane stare aparate i objektive, a „žrtve” su mu prijatelji, saradnici, familija i gosti koji imaju strpljenja.

Prema rečima Goranke Matić, Nadeždić se upustio u posao kao dobri slikar portretista u vreme kada je izmišljena fotografija i svi nagrnuli u foto studije, a on polako slika u svom ateljeu ili eksterijeru. Tako su nastale tri serije portreta – Polaroid 8×10, Harman Direkt pozitiv papiri i printovi sa 4×5 i 8×10 negativa.

Danas kada sa digitalnim fotoaparatom ili mobilnim telefonom možemo fotografisati brzo, prelako i ispraviti sve nedostatke u Photoshop–u, uvođenjem stare tehnike u svoj autorski rad, Nadeždić nam daruje novu romantiku.

Izložba traje od 15. maja do 2. juna.

Braca Nadeždić
Braca Nadeždić je rođen 1968. godine u Beogradu. Postao je jedan od vodećih fotografa svoje generacije. Radio je za veliki broj klijenata, marketinških i kreativnih agencija kao što su FullHouse Ogilvy, Nova communications, Profile, SVA, Grafix, C.I.B.B, Spectra, (Ogilvy & Mather, Belgrade), Gray, Idea Plus DDBO, SMJWT, EuroRSCG… Braca je imao dve samostalne fotografske izložbe u Beogradu i Podgorici, a učestvovao je na više od 40 grupnih izložbi širom sveta. Profesionalno je sarađivao sa mnogim rok zvezdama, modnim dizajnerima i radio editorijale i fotografske ilustracije za srpske magazine Grazia, Elle, Harpers Bazaar, Maxim i Playboy. Radio je i za Financial Times, Air France magazine, XtraSports, Worldonline, Bild am Sontag, L’Oreal Paris…