1

BDP: 100. izvođenje Elinga

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Dugovečna i veoma popularna komedija “Eling” Sajmona Benta, u režiji Marka Manojlovića biće po stoti put izvedena 2. oktobra na Sceni “Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Premijerno je odigrana 13. marta 2008. Komad je nastao na osnovu norveškog filma iz 2002. godine, a praizvedba je bila 2007. u londonskom Buš teatru i ovenčana je Nagradom publike za najbolju novu komediju, te bila nominovana za prestižnog “Olivjea” u istoj kategoriji. Priča je istovremeno obična i neobična: dvojicu muškaraca, cimera, vidimo neposredno pre izlaska iz duševne bolnice, pred uključenje u društvo “normalnih” pod nadzorom socijalnog radnika. Pratimo njihove strahove od sveta normalnih – od nejavljanja na telefon i odlaska u prodavnicu do uspostavljanja vlastitih kriterijuma prema kojima počinju da prihvataju ljude.

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta gostovala je u zemlji i inostranstvu, kao i na domaćim i međunarodnim festivalima. Na 33. Danima satire u Zagrebu (2009) – Ljubomir Bandović osvojio nagradu “Ivo Serdar” za ulogu najbolje privaćenu od strane publike. Pavle Pekić je tada dobio nagradu “Zlatni smijeh”, a na 22. Danima “Zorana Radmilovića” u Zaječaru (2013) i priznanje “Zoranov brk”.

Prevod “Elinga” potpisuje Nevena Pecotić, scenograf je Marija Kalabić, kostimograf – Lana Cvijanović. Igraju: Ljubomir Bandović, Pavle Pekić, Jelena Ćuruvija Đurica/Nataša Marković, Ivan Tomić i Slobodan Ćustić.