22. Palićki festival

22. Festival evropskog filma Plaić održaće se od 18. do 24. jula, saopšteno je na prvoj informativnoj konferenciji za novinare koja je održana u zgradi Jugoslovenske kinoteke. Kao čvrsto koncipiran, misli se pre svega na deset programskih celina, ovogodišnji festival će prikazati oko 85 filmova, istakao je Radoslav Zelenović, direktor festivala.

Fokus je na evropskoj kinematografiji, ali i drugima. Takođe, i ovogodišnji palićki Festival se sastoji od pretaćih aktivnosti, edukativnih programa, izložbi, muzičkih dešavanja, panela i diskusija.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, su Želimir Žilnik, srpski filmski autor i Roj Anderson, švedski režiser. Gospodin Zelenović je istakao da su se trudili da dobitnici nagrade budu reprezenti iz evropske i svestke kinematografije, i smatra da su i uspeli u tome, i samim tim održali tradiciju. Dodao je da mu je zadovoljstvo kao direktoru Festivala što će biti u prilici da ugosti dve ovako znamenite ličnosti naše i svetske kinematografije na Palićkom festivalu i što ćemo im uručiti dva najznačajnija priznanja festivala.

Mira Banjac, predsednica saveta Festivala, saopštila je da ovaj festival veoma brižljivo odabira goste i filmove, i da iako su teška vremena veliki festivali se ipak dogode. Takodje istakla je da je ovaj festival veoma prepoznatljiv u svetu, i da je bio veoma prisutan na festivalu u Kanu. Na njegovom štandu je bilo veoma značajnog sveta iz evropskih zemalja, a prepoznaje se kao veoma uhodan festival.

Na konferenciji je bio i programski direktor festivala, Miroslav Mogorović, kao i Ilija Tatić direktor Otvorenog univerziteta Subotica, koji je i izvršni producent Festivala Palić.