Jorgovani

Jorgovani premijerno na 52. FEST-u

Domaći film “Jorgovani”, mladog reditelja Siniše Cvetića, čiji je rediteljski prvenac “Usekovanje”, premijerno će biti prikazan u utorak, 27. februara u 19:30 časova u Sali 1 MTS Dvorane. Na aktuelnom 52. FEST-u, u okviru kog će i biti projektovana premijera, održana je konferencija za novinare na kojoj su, između ostalih, govorili glavni akteri Sloboda Mićalović (Katarina) i Ivan Bosiljčić (Igor), kao i Gordan Kičić.

jorgovani 02
Film “Jorgovani” Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, foto: FEST PROMO

Pored pomenutih imena, u filmu igraju i Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

Jorgovani
Mićalović i Bosiljčić, film Jorgovani; foto: Tijana Janković-Jevrić

“Meni je bilo izazovno da ne ponovimo sve ono što ste do sada videli, kada smo Ivan i ja u pitanju, već da nas da vidite u nekom drugom svetlu, u nekom drugom odnosu, da pokažemo neku drugu stranu. Glumačko je sve ovo, u odnosu na to što ste viđali u “Ranjenom orlu”, surovije, drugačije. Životnije. Ovde su malo relanije okolnosti u pitanju, pa je tako i gluma drugačija” izjavila je glumica Sloboda Mićalović.

Scenario za film “Jorgovani”, čiji naslov je inspirisan pesmom Dina Merlina, napisao je mladi David Jakovljević, koji takođe potpisuje tekst za film “Usekovanje”.

Jorgovani
Reditelj Cvetić, foto: Tijana Janković-Jevrić

“Kada smo David i ja seli da razgovoramao o filmu, razmišljali smo, s obzirom na to da je u to vreme bio aktuelan slučaj Depp-Heard, koji bi to bio interesantan glumački par da se sukobi na takav način. Tako smo se setili Bobe i Bosketa. Onda smo dalje razradili tu ideju, u kojoj bi bilo i komedije i malo društvene satire, ali i melodramskih momenata, što je sve zapravo spoj tih nekih različitih žanrova,” na konferenciji za novinare rekao je reditelj Siniša Cvetić, koji je osim režije na FDU-u, studirao i na Filozofskom fakultetu.

“Siniša i David su mladi ljudi koji imaju poptuno novu prespektivu ovog sveta i posla. Tako se ovaj film našao tačno u centru između našeg iskustva i njihovog iskustva, i tako se stvorio jedan poptuno novi proizvodu. Za mene i Bobu je ovaj film korak napred.” kazao je glumac Ivan Bosiljčić.

Jorgovani 3627
Ivan Bosiljčić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Katarina i Igor su glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Oslepeli od bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine, gde će se okupiti cela ekipa. Tu se jasno vide i lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas. Postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali”, naovdi se u zvaničnom opisu filma.

Jorgovani
Gordan Kičić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Gordan Kičić, o ulozi reditelja kojeg tumači, kaže: “On je zatočen u toj seriji koju snima dosta dugo, već sedam godina, i on veruje da njemu pripada nešto mnogo više. Međutim, kako to biva, život vam daje ono što bi trebalo da dobijete. On je frustiran zbog toga, ali uprkos svemu, svi u ekipi ne mogu jedni bez drugih. Doživljaj sebe svakog od njih unutar tih okolnosti je smešan, kao i ljudski odnosi, u kojima su oni uzročno-polsedničnoj vezi. Pošto sve to suviše dugo traje, oni su prepuni gneva jedni prema drugima.”

Nakon festivalskog prikazivanja, film “Jorgovani”, koji je nastao u produkciji Košutnjak filma, će biti na redovnom repertoaru bioskopa od 29. februara. Kako je izjavio producent Zoran Janković, film neće biti pretočen u TV seriju.