Arsenijević

Promocija knjige Stefana Arsenijevića „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“

Promocija knjige Stefana Arsenijevića „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“ u izdanju Filmskog centra Srbije, biće održana u četvrtak, 9. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ovu jedinstvenu knjigu čini jedanaest razgovora u kojima Karanović otvoreno i iskreno razgovara sa kolegom rediteljem Stefanom Arsenijevićem o svojim dugometražnim igranim filmovima i seriji „Grlom u jagode“. Razgovori hronološki prate Karanovićevu filmografiju, predstavljajući dragocen uvid iz prve ruke o nastanku ovih filmova, o kreativnom procesu, o umetnosti režije, o dilemama, preprekama i odlukama koje je kao reditelj donosio. Ova knjiga govori i o jednoj turbulentnoj epohi, sagledanoj iz posebnog, ličnog i profesionalnog ugla, o jednoj zemlji i o njenoj kinematografiji koje više ne postoje.

Na promociji će govoriti urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, Srđan Karanović i Stefan Arsenijević.

Nakon razgovora, kao svojevrsnu filmsku poslasticu, publika će imati ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a koji mnogi smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“, a potom i kultni TV film „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974.

Tokom promocije, Karanović i Arsenijević će potpisivati knjigu.

Ulaz je slobodan.