Luis Garsija Berlanga na snimanju filma Momak na vidiku FOTO Fimoteca Espanola

Crnohumorna komedija „Dželat“ na otvaranju Španskog metra

foto: Luis Garsija Berlanga na snimanju filma Momak na vidiku (FOTO – Fimoteca Española)


Ciklusom filmova u čast legendarnog španskog reditelja Luisa Garsije Berlange 20. maja u Jugoslovenskoj kinoteci biće otvoren ovogodišnji, 13. po redu Španski metar u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu.

Zajedno sa Huanom Antonijom Bardemom, ovaj izvanredni autor je personifikacija obnove španskog filma sredinom prošlog veka. Njegova ostvarenja odišu ironijom, a satira na human i zapanjujuće jednostavan način predstavlja društvene okolnosti. Uz brojna druga priznanja, naklonost evropske publike i kritike, Španiji je doneo i nominaciju za Oskara za najbolji strani film 1961. godine, za ostvarenje „Siromah na večeri“. Ove godine Berlanga bi proslavio stoti rođendan, a velika proslava koju Institut Servantes organizuje širom sveta obuhvata i i beogradski program „Berlanga puni 100“, prvi od tri filmska programa ovogodišnjeg Španskog metra.

Plakat filma Dzelat
Film Dželat

Festival će svečano biti otvoren 20. maja u 20 časova, projekcijom višestruko nagrađivanog ostvarenja „Dželat“ (1963) koje danas važi za jedan od klasika španske kinematografije.

Berlanga je u ovoj crnoj komediji, snimanom za vreme Frankovog režima, vrlo vešto uspeo da upakuje kritiku tog vremena uz mnogo satire i humora.  Glavni junak Hose Luis, zaposlen u pogrebnom preduzeću, želi da emigrira u Nemačku kako bi postao dobar automehaničar. Njegova devojka je ćerka profesionalnog dželata, Amadea. Kada ih Amadeo zatekne u intimnom činu, nateraće ih da se venčaju, što dalje pretpostavlja da Hose Luis treba da preuzme posao svog tasta, što on čini verujući da se nikada neće naći u prilici da izvrši jedan tako sraman čin.

U petak, 21. maja, na programu će od 18 časova biti film „Raketa iz Kalabuća“ (1956) čija je radnja smeštena usred Hladnog rata. Profesor Hamilton, naivni mudrac koji je verovao u blagodeti nuklearne energije, shvativši svoju grešku beži i sa sobom nosi sve svoje tajne. Pronalazi utočište u mediteranskom selu Kalabuć, koje mu se čini prelepim, ali njegov život tek tu počinje da se komplikuje. Od 20 časova publika će istog dana moći da pogleda film „Junica“ (1985) koji je u svoje vreme bio najskuplji, ali i najgledaniji film u španskoj kinematografiji. Film otvara prikaz prilično spokojne grupe vojnika na frontu, usred Španskog građanskog rata, čiju dokolicu narušava vest da će se povodom praznika Velika Gospojina u obližnjem selu održati korida. Petorica vojnika iz reda Republikanaca odlučuju da ukradu junicu kako bi neprijatelju pokvarili proslavu i došli do hrane koja im je potrebna.

Program u subotu, 22. maja u 18 časova, otvara crna komedija „Dobro došli, gospodine Maršal“ (1953), jedno od omiljenih remek-dela španske kinematografije. Pedesetih godina Viljar del Rio je malo i tiho mesto gde se ništa ne dešava. Međutim, istog dana kada dolazi pevačica Karmen Vargas i njen predstavnik, gradonačelnik dobija vest o skorašnjoj poseti komiteta za Plan Maršal (američki ekonomski program za obnovu Evrope). Novost izaziva veliko komešanje među stanovnicima koji su spremni da Amerikancima pripreme specijalnu dobrodošlicu. U 20 časova na programu će biti film „Siromah na večeri“ (1961) groko duhovit osvrt na klasno podeljeno špansko društvo sredinom prošlog veka. Film prati dešavanja tokom Badnje večeri u jednom malom gradu, gde je grupa dokonih buržuja došla na ideju da organizuje prazničnu kampanju sa sloganom „Postavi jednog siromašnog za svoj sto“.

Zbog velikog interesovanja, film „Dželat“ biće repriziran u nedelju, 23. maja od 18 časova, a pratiće ga projekcija filma„Nacionalna baština“ (1981) sa početkom u 20 časova. Nakon Frankove smrti (1975) i obnove monarhije, markiz Legineće se vraća u svoju madridsku palatu. Posle trideset godina dobrovoljnog egzila na imanju Tehadiljos, želi da se približi kralju da bi povratio svoj stari dvorski život, ali pristup Kraljevskoj kući nije lak zadatak.

Ovaj ciklus organizovan je uz podršku Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu. Kao poklon vernoj publici Španskog metra, ulaz na otvaranje festivala i prvu projekciju filma „Dželat“ biće besplatan. Ulaznice za to veče moći će besplatno da se preuzmu tokom dana na blagajni Jugoslovenske kinoteke. Za sve ostale projekcije u okviru programa „Berlanga puni 100“ cena ulaznice iznosi 200 dinara.

Nakon programa u Jugoslovenskoj kinoteci, publiku u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine Beograda očekuju od 26. do 30. maja još dva ciklusa „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike. Treći koren“. Potom će deo odabranih filmova biti prikazan od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa „Španski metar putuje“. Osim toga, kao prateći deo programa, zaljubljenike u film očekuje velika izložba „MAD about Hollywood“koja je kroz dva dela otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci i galeriji Instituta Servantes.

Detaljne informacije o ciklusima filmova, terminima projekcija i cenama karata mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.