Masa Seničić Jovan Jelisavčić Maja Šuša e1435068780628

2. Bašta fest uskoro!

Na fotografiji: Maša Seničić, Jovan Jelisavčić, Maja Šuša

U subotu 20. juna, u restoranu Od usta do usta održana je koneferencija za novinare povodom drugog po redu Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma koji se održava od 2. do 5. jula u Bajinoj Bašti.

U okviru revijalnog programa, na otvaranju će biti prikazan kratki film Dvoje, Maše Nešković, dok će Bašta fest zatvoriti projekcija višestruko nagrađivanog domaćeg ostvarenja Ničije dete, Vuka Ršumovića.

Na konferenciji za novinare Jovan Jelisavčić, glumac i Bajinobaštanin, osnivač festivala uz koleginicu Maju Šušu, podsetio je na značaj ovog festivala za decentralizaciju kulture u Srbiji. Jelisavčić je objasnio kako je prva godina festivala održana u naletu entuzijazma, a da sada već postoje neka veća očekivanja koje tim festival planira u potpunosti da opravda.

Glumica Maja Šuša naglasila je da se u takmičarskom programu nalaze isključivo kratki igrani filmovi, te da je selektor Ognjen Glavonić ove godine od čak 500 pristiglih filmova odabrao 25 – od toga 15 dolaze sa raznih strana planete, a 10 su domaća ostvarenja.

Maša Seničić, scenaristkinja i koordinatorka radionica, istakla je kako je za nju najveći kvalitet festivala njegova nekonvencionalnost, neposrednost i nonšalancija – u najboljem smislu te reči.

Pomenula je i uspešno završenu edukativnu radionicu za učesnike viših razreda osnovnih škola, «Ukratko, kratki film», koju je vodila sa mladim rediteljem Raškom Miljkovićem i na kojoj je snimljen kratki film «Odbegli» koji će biti premijerno prikazan na zatvaranju festivala.

Darinka Mihajlović, kostimografkinja i koordinatorka radionice «Kutija – prostor za maštanje», rekla je da ova edukativna radionica podstiče likovnost i vizuelni potencijal mladih učesnika, te da ima za cilj da približi deci kako funkcioniše magična kutija, televizor. Konačni dečiji radovi biće izloženi u obliku instalacije na glavnoj ulici.

Marko Sopić, reditelj i dobitnik nagrade za najbolji film na prvom Bašta festu, rekao je kako se nada da će ovaj festival dugo živeti jer je njegova energija neverovatna.

Kako tvrdi, prošla godina protekla je sjajno, pogotovo zato što je prepun mladih i pozitivnih ljudi, ali i zato što je u pitanju redak kvalitetan i ozbiljan festival kratkometražnog filma u Srbiji. Glumica Hristina Popović, prošlogodišnja članica žirija uz Mladena Đorđevića i Vladimira Blaževskog, rekla je kako je njen glavni utisak o festivalu bio iznenađenje što su ovaj festival pokrenula dva mlada glumca; kako kaže, dobro je znati da postoje mladi ljudi koji su budni i koji su spremni da vešto menjaju svet oko sebe. Na festivalu je, po njenom mišljenju, napravljen odličan spoj povratka prirodi, filma i zabave.

Maja Šuša je najavila ovogodišnji žiri, koji je kako kaže, sačinjen od mladih autora, sa već sada veoma ozbiljnim biografijama, čije vreme tek dolazi.

To su Nevio Marasović, reditelj iz Zagreba, Luna Zimić Mijović, glumica iz Sarajeva i Nikola Ljuca, reditelj iz Beograda. Nikola Ljuca je objasnio da mu je neverovatno drago što će ove godine učestvovati na festivalu zbog činjenice da je ovde akcenat na filmovima sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima. Kako kaže, retko se prepoznaje i nagrađuje rad glumca sa rediteljem u svetu kratkometražnog filma i on smatra da je ovo ono što će u budućnosti najviše uticati na pozitivno pozicioniranje Bašta festa.

Naime, na festivalu se dodeljuju sledeće nagrade: Zlatna imaginacija (za najbolji film), Zlatna indikacija (za najbolju režiju), Zlatna interpretacija (za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu), kao i Zlatna inspiracija (za najbolji scenario). Osim toga, tu je i ništa manje važna nagrada Žirija mladih u kojem se nalaze srednjoškolci iz Bajine Bašte.