Jublarni Festival Monodrame i Pantomime

Međunarodni 40. jubilarni Festival monodrame i pantomime biće održan od 23. do 28. juna na više lokacija u Zemunu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za štampu. Takmičarski program se sastoji od 11 monodrama, tri pantomime i četiri stand up nastupa. Publiku očekuje i bogat prateći program.

Po odluci Skupštine opštine Zemun, koja je osnivač Festivala monodrame i pantomime, imenovani su novi članovi Saveta i Direktor festivala. U naredne četiri godine, na čelu Saveta će biti Predrag Miletić, dok će članovi biti: Radomir Putnik, Rada Đuričin, Igor Bojović, Rastko Janković, Stevan Rodić i Vanja Stanivuk. Za Direktora Festivala imenovan je Borislav Balać, koji je istakao zadovoljstvo što se posle par godina vratio ovom festivalu. Takođe rekao je i da je namera ovogodišnjeg tima da se napravi nešto drugačiji programski deo.

Milovan Zdravković, selektor festivala istakao je da mu je drago što su definisali menadzment festivala, jer samim tim postoji stabilna struktura. Takođe, da živimo u vreme minimalizma i da to predstavlja naše stanje, s toga su monodrama i pantomima izazovi u pozorištu. Upoznao nas je i sa festivalskim pozorišnim repertoarom. Neke od predstava su klasične, neke od njih tretiraju savremenu tematiku, zatim ima onih koje se bave sociološkim teamma, ima istraživačkih, kao i onih koje se bave ženama. Od prošle godine se pozivaju i naši autori iz dijaspore, a za kraj biće predstavljeni vrhunski reprezenti stand up’ista iz bivše Jugoslavije.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Festival će trajati šest dana, a pored gostiju iz regiona (BiH i Hrvatska) domaćinima će se pridružiti i gosti iz Jermenije, Rumunije, Izraela i Kanade. Prateći program se sastoji od promocija, jedna od njih je monografija povodom 40 godina Festivala monodrame i pantomime, zatim biće održana i promocija knjige Zijaha Sokolovića „Glumac je… glumac je… glumac“, izložbe lutaka…

Karte za Festival biće u prodaji od 23. juna, na blagajni pozorišta lutaka „Pinokio“, po ceni od 300 dinara za komplet karata, za jedno veče, dok se karte za stend ap veče kupuju pred sam početak predstava na ulazu u Klub „Fest“.