ID 100107617

Zeleni čaj za bolje pamćenje

U letnjim danima najbolje osvežava, poželjan da se pije preko cele godine zbog pozitivnog učinka na organizam pojedinca. Zeleni čaj je pravo čudo! Ako ste primetili da vas pamćenje ne služi u poslednje vreme kako valja, okrenite se zelenom čaju i naštelujte pamćenje!

U svetu je poznat kao čudotvorni napitak jer se bori protiv mnogih boljki, među kojima su stres, srčane bolesti, visok pritisak, šećera u krvi. U isto vreme, jača imunitet, pomaže u eleminisanju viška kilograma, sprečava bore i ono najvažnije – bori se protiv kancerogenih ćelija.

Prema istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu u Bazelu, dokazano je da zeleni čaj poboljšava pamćenje. Ekstrakt zelenog čaja uspešno povezuje ćelije u mozgu.

Osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj, bolje izvršavaju zadatke koje se odnose na radno pamćenje.

Kako bi ovo dokazali, naučnici su volonterima dali da konzumiraju zeleni čaj pre obavljanja zadataka koji su se ticali radne memorije. Aktivnost mozga volontera je praćen putem magnetne rezonance i uočeno je povećanje povezanosti parijetalnog i frontalnog korteksa mozga. Zeleni čaj ujedno sprečava i gubitak memorije – najveće boljke starije populacije.

Verujemo da smo vam pokazali dovoljne razloge zašto bi trebalo da se pozabavite zelenim čajem, u slučaju da ste ga uspešno izbegavali.

foto:freedigitalphotos.net