ID 100166601

“Tetka, tetka, pošto čvarke?”

Postoji neka posebna draž u samoj pripremi za odlazak na omiljenu pijacu. To vam dođe kao odlazak na sastanak sa simpatičnim komšijom iz kraja, koji uvek ima nečim novim da se pohvali.

Nova priča, nova lica, mirisi i raznolikost boja na sve strane, dovoljni su da ustanete iz toplog kreveta i krenete da pazarite na svojoj omiljenoj pijaci!

Ako ste već prošle večeri napravili spisak namirnica koje želite da kupite na pijaci, iskusno i pametno ste to uradili. Poneli svoj omiljeni ceger? Sjajno. Naočare za sunce, jer cele nedelje još će biti lepo vreme a ova oktobarska jutra su divno sveža i sunčana? Odlični ste!

A sada, kada ste stigli na pijacu, zabava može da počne.

Prvo što zapažate jesu predivne boje voća i povrća, tako su jarke i vesele. Odmah se latite spiska iz cegera i prelećete preko njega jednim okom a drugim tražite svoje omiljene prodavce i njihove tezge.

Pijaca je sjajno mesto jer vam je sve na dohvat ruke, sveže i provereno, od grickalica preko zdrave hrane do tekstila i hemije, jedino još fali neki bioskop pa da bude poput šoping mola na otvorenom!

Niko vam neće zameriti ako pomorandžu prevrnete deset puta da proverite da li “obećava” ili čaprkate po krompiru da nađete odgovorajući za musaku koju planirate da spremate za ručak. Ljubazni prodavci uvek imaju poneko zanimljivo pitanje za vas, tu i tamo neko vas gurne u prolazu ali vi se ne nervirate jer ste na pijaci.

Vi birate da li ćete krenuti sami ili sa nekom prijateljicom ili rođakom, koja je takođe ljubitelj pijace poput vas. Nije svako za odlazak na  pijacu, možda zvuči smešno ali zaista jeste tako. Nema mesta za nestrpljive i nervozne.

Mladi sir, sveža jaja, kestenje, orasi, bademi, cveće kod simpatične debeljuce, zaista ima svega što vam duša ište! Ako budete imali sreće a sami ste, možete naleteti i na privlačne momke ili devojke. Ko bi reko’ da na pijaci možeš sresti zanimljive ljude, zar ne?

Najbolje od svega je što kada obavite kupovinu koju ste planirali, krenete sa pijace srećni i zadovoljni. Ne osećate umor, već samo blaženost i sreću zato što ste obavili kupovinu brzo i efikasno.

Videli ste stara ali i neka nova lica, probali koliko je ukusan ajvar kod onog brke sa desne strane, malo očijukali sa prodavcem začina i nasmejali se od srca na putu ka izlazu. Ma šta namejali, kada niste pali od smeha gospođi koja se interesuje za suhomesnate proizvode i njenog pitanja prodavačici: “Tetka, tetka, pošto čvarke?”.

Ah, ta lepa, šarena i vesela pijaca!

foto: Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net