ID 100114106

Oprez u sauni!

Posle napornog dana, nakupljenog umora i stresa, svi maštamo o idealnom načinu opuštanja – onaj koji bi nas odmorio, osnažio i povratio nam volju, zdravlje i elan. Odlazak u saunu idealno je rešenje, pogotovo tokom zime. Ipak, boravak u sauni nije uživanje u trenutku. Sličan je sportu, jer se u njoj telo izlaže određenim naporima. Osećaj blagostanja i lakoće obuzima tek nakon „agonije“ koju nužno mora da se prođe pri izlaganju visokim temperaturama i vlažnosti saune.

Boravak u sauni zahteva poznavanje određenih pravila. Najbitnije je da ste upućeni u svoje zdravstveno stanje. Sauna nije za osobe koje imaju problema sa disajnim organima, kožnim bolestima, visokim krvnim pritiskom, teškim malignim oboljenjima … Nikako u saunu ne bi trebalo da se ide gladan, punog stomaka, pod dejstvom alkohola, ili pod bilo kakvim bolovima.

Pre ulaska u saunu, neka telo bude čisto i istuširano. Izbegavajte nošenje kupaćeg kostima, jer oni otežavaju znojenje. Golo telo samo ogrnite frotirskim peškirom.

Temperature u „finskoj sauni“ su veoma visoke, od 60-120 stepeni C. Naziva se suvom saunom zato što je u njoj vlažnost vazduha vrlo niska. Vrlo je važno poznavati ove uslove u sauni, kako biste se prilagodili. Nakon teškog fizičkog napora, preporučuje se boravak u sauni u kojoj je temperatura između 80 i 90 stepeni C.

Vlažne sobe i parna kupatila su podnošljivija. U njima je temperatura od 35-50 stepeni C, ali je vlažnost vazduha veoma velika. Iako su temperature niže nego u finskoj sauni, oprez bi trebalo da bude isti! Najbolje bi bilo kombinovati ove dve vrste saune, ali je neophodno da se između svakog odlaska pravi pauza za odmor i rashlađivanje.

Nakon boravka u sauni obavezno je tuširanje hladnijom vodom. Preporučuje se i skok u bazen. Ovaj temperaturni šok je delotvoran za organizam, jer će se tako postići bolja prokrvljenost krvnih sudova i jača se njihova elastičnost. Tako se prokrvljuju organi za kretanje, pa osobe sa lokomotornim problemima osećaju veliko olakšanje nakon saune. Visoke temperature snižavaju krvni pritisak. To dovodi do opuštanja organizma i rasterećenja srca.

Sauna je odlična za kožu: čisti je, širi pore, pospešuje znojenje, oslobađa nakupljene toksine, te koža postaje čistija, elastičnija i zdravija.

Ljudsko telo se prilagođava vremenskim uslovima. Ono može da podnese veoma visoke temperature, ali ne sme da se izlaže predugo takvim uslovima. Na svakih 10 stepeni spoljne temperature podiže se za 1 stepen C i unutrašnja temperatura čoveka.

Zato je bolje boraviti u sauni više puta po nekoliko minuta. Tako će se manje iscrpeti telo. Nakon pet, deset minuta, treba izaći, istuširati se, pa zatim ponovo ući u saunu. Ovo može da se ponovi do tri puta u jednom danu, jednom ili dva puta nedeljno, nikako više!

Boravkom u sauni čovek izgubi od dva decilitra do pola litre tečnosti, nekad i više. Vrlo je važno da se u pauzama telo hidrira. Preporučuje se unos negaziranih pića, vode, čajeva, voćnih sokova. Izbegavajte kafu, jer ona dodatno crpi tečnost iz tela.

Sauna pomaže da se organizam očisti od toksina. Pojačava metabolizam tako što širi krvne sudove u masnom tkivu, pa se masne ćelije brže tope. Jača imunitet, opušta napete mišići i daje nam osećaj lakoće i blagostanja.

Sauna iscrpljuje organizam, zato se preporučuje u večernjim satima kada je završeno sa dnevnim aktivnostima. Nakon iscrpljujuće terapije u sauni najbolje je otići na spavanje. Jutro je ono koje će vam pokazati  rezultate nakon vašeg „mučenja“. Osećaj poleta i pozitivne energije su neprocenjivi!