ID 10091344

Jesenji festival zdravlja Beograd: „Hrabro po zdravlje”

Pod sloganom „Hrabro po zdravlje”, 2. i 3. novembra, u četvrtak i petak, u Domu vojske Srbije (Ulica braće Jugovića 19) biće održan 16. Jesenji festival zdravlja. Posetioci bez zdravstvene knjižice i čekanja mogu da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

Na manifestaciji učestvuju domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, etno sela, svi oni koji se bave zdravom ishranom…

Lekari domova zdravlja meriće pritisak posetiocima, a predstavnici „Plavog kruga” i Udruženja za prevenciju dijabetesa nivo šećera u krvi. Lekari „Sani optika” proveravaće vid i sluh, a biće održani i pregledi zuba. Oba dana od 17 do 20 sati moći će da se uradi spirometrija na štandu „Stadion medike”, odnosno građani će moći da provere kapacitet pluća. Nutricionisti će savetovati građane o zdravoj ishrani i određivaće im bodi mas indeks. Psihijatri Klinike „Dr Laza Lazarević” radiće zainteresovanim građanima testove na depresiju, anksioznost i demenciju. VMA će imati specijalni aparat koji „meri” sve parametre krvnog pritiska, a na njihovom štandu zainteresovani građani će moći da potpišu donorske kartice i podrže program transplantacije organa.

– Tribine će imati mediji, instituti, zdravstvene ustanove, udruženja pacijenata… Posetioci će moći da obiđu štandove izlagača i posavetuju se sa njima o održavanju dobre forme, zdravstvenog stanja, pravilne ishrane, lepote i nege, bavljenju fizičkim aktivnostima. Gradjani ce moći da prisusvuju degustaciji zdravih proizvoda bez glutena koju ce organizovati „Aleksandrija Fuška Gora“. Za školarce ćemo održati  tribinu o falsifikovanim lekovima, a biće predstavljen i projekat “Budućnost za 5” sa ciljem osnaživanja mladih koji žele da se bave zdravstvenim delatnosima – kaže dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja.

Na bini će biti predstavljen program „Kultura i zdravlje” sa velikim brojem predstava, nastupa baletskih klubova i kulturno-umetničkih društava, promocija knjiga lekara pisaca…

Vrata Doma vojske Srbije biće otvorena za posetioce oba dana festivala od 10 do 20 sati, a ulaz je besplatan. Glavni promoter festivala je dr Nada Macura.

Dan kasnije, 4. novembra, biće održan „Aleksandrija Dečji festival zdravlja” u Tržnom centru „Stadion”, od 11 do 20 sati, a ulaz je i tu slobodan.

Pokrovitelji festivala su ministarstva odbrane i zdravlja, Sekretarijat za zdravstvo Beograda, Lekarska komora Srbije, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Crveni krst Srbije, Sportski savez Srbije, Opština i Dom zdravlja Stari grad….