desk 1283688 1920

Stajanje za računarom, zdravije i produktivnije

Svi zaposleni koji ceo dan provode u kancelariji, odmah će vam se požaliti na bolna leđa, ukočena ramena i vrat, koji kilogram viška. Drugi pak, koji stoje, požaliće se na bolne noge i sve vreme će žudeti da se smeste u udubnu fotelju ili stolicu. U poslednje vreme je popularno stajanje za računarom, da li je u pitanju samo modni trend ili je zdravstveno poželjno stajati za računarom?

Prema istraživanjima, koja su sprovedena u Velikoj Britaniji, osobe koje stoje za računarom time poboljšavaju svoje zdravlje ali i produktivnost na poslu. U istraživanju je učestvovalo oko 150 pojedinaca, polovina je imala podesive stolove za sedenje a ujedno su i prošli obuku na kojoj su vežbali da što manje sede a više stoje za svojim računarom. Imali su čak i podetnik da je bolje da stoje u vidu jastuka kojii vibrira i daje znak da se ustane. Druga polovina učesnika je sedela za svojim računarom i radila ono što bi radila svakog dana: ustajali po potrebi da se ode na pauzu, do toaleta itd. Ustanovljeno je da grupa ljudi koja je imala podesive stolove za stajanje bila više angažovanija i mnogo bolja na poslu, bili su manje umorni i kvalitet života im se popravio u odosu na period kada su sve vreme sedeli.  

Mnogi stručnjaci se slažu da je najbolje naći zlatnu sredinu: pola radnog vremena u sedećem a druga polovina u stajaćem položaju.

Dakle, rešenje nije ni klasičan radni sto ali ni onaj sto samo za stajanje već onaj podesivi, koji može da se prilagodi po visini i prema potrebi korisnika pa može da se podigne ili spusti.

Kakva su vaša iskustva, da li vas bole ramena ili noge?

foto: pixabay.com