ksp 3

Regionalno takmičenje u sinhronom i umetničkom plivanju

“Synchro Stars 2018”, prvo regionalno takmičenje u sinhronom plivanju za plivačice uzrasta 8-10 godina održaće se 22. aprila u 17 časova u SRC „Novi Beograd” uz podršku Saveza za sinhrono plivanje Srbije. U okviru manifestacije će, prvi put u Srbiji, biti uvedena i posebna takmičarska kategorija – BEGINNERS, namenjena početnicima kojima će ovo biti prvi izlazak na takmičenje. Domaćin je naš višestruko nagrađivani Klub za sinhrono plivanje “Novi Beograd”, koji će osim brojnih klubova iz Srbije, ugostiti i takmičare iz Slovenije, Turske, Bugarske i Hrvatske.

„Iako često čujemo primedbe da se kod nas sve vrti oko fudbala i košarke, u Srbiji ima još mnogo sportova u razvoju, koji izazivaju sve veće interesovanje javnosti“ – komentariše Olja Milićević Milivojević, predsednica kluba za sihnrono plivanje “Novi Beograd”, i dodaje „Predstojeće takmičenje iščekujemo sa velikim uzbuđenjem, a posebno nas raduje činjenica da ćemo kao domaćini imati priliku da dočekamo i goste iz inostranstva“.

Sinhrono plivanje je neobičan spoj plivanja, akrobatike i baleta. Kada jednom uđu u bazen, devojčice otkrivaju jedan potpuno novi svet: sastavljen od melodija, gracioznih pokreta i emocija. To je sport koji se brzo zavoli.

Treniranjem se stiče snaga za mnogobrojna „izbacivanja iz vode”, koja su rezultat snage i koordinacije pokreta i osnov ovog sporta. Osim što jača kapacitet pluća, lepo oblikuje mišiće, a zglobove čini gipkim, trening umetničkog plivanja raduje devojčice i estetskom komponentom, jer se oblače lepi kostimi i prave zanimljive frizure. Stručnjaci kažu da ovaj sport jača kičmu i srce, ali i odlično utiče i na razvoj zapažanja, brzinu mišljenja, sposobnost organizovanja, kreativnost i timski rad, jer pored solo nastupa devojčice nastupaju i u grupi, gde su upućene jedna na drugu.