ID 10073547

Rani ručak – vitkija linija

Svesni smo da je pametno voditi računa o ishrani i dovoljnoj količini unosa zdravog i svežeg voća i povrća. Međutim, španski istraživači tvrde da je veoma bitno kada nam počinje ručak. Bolje što ranije, kažu, jer su tada manje šanse da se ugojimo.

Ko još može da odoli lepo spremljenoj klopici? Mmm, gotovo niko. Potrebno je samo da u isto vreme svakog dana započnemo ručak što ranije i završimo ga najkasnije do tri popodne jer ova pametna navika pomaže da se ne ugojimo.

Istraživanje je obuhvatilo oko četiri stotine gojaznih žena i muškaraca koji žive u španskom primorskom gradu Mursiji. Bili su pod stalnim nadzorom lekara i nutricionista i njihov dnevni unos kalorija nije prelazio preko hiljadu i četristo. Izvodili su iste lagane vežbe svakoga dana i svi su za vreme ovog istraživanja imali iste navike što se tiče i spavanja.

Ovaj eksperiment je trajao ukupno četiri meseca i primećeno je da svi oni koji su stekli naviku da ručak (glavni obrok u Španiji) obeduju što ranije, gubili su u proseku oko 22 kilograma. Dok oni “lenjivci” koji su ručali kasno u podne mršavili su sporije i gubili oko 17 kilograma.

Istraživači su objasnili da bi ovaj primer mogao da posluži kao novi koncept u borbi protiv gojaznosti, pa nije zgoreg da ranije ruča svako ko misli da bi trebalo malo ili više da smrša. Može samo da pomogne, neće da škodi.

foto: Lavoview at FreeDigitalPhotos.net