par saveta za crvene poput rakova 992

Par saveta za crvene poput rakova

Kako zalečiti opekotine od sunca?

Pripremila Janja Rešćanski

Divni sunčani tropski dani! Milina i uživancija bilo da ste na moru ili na gradskim kupalištima. Koliko god se trudili da se zaštitimo od negativnog sunčevog zračenja, da se redovno mažemo kremama sa zaštitnim faktorom, nosimo šešire, naočare, provodimo više vremena u hladu, uvek se dogodi da nas sunce prevari i „opeče”!

Ništa nije toliko neprijatno koliko izgorela koža. Nekoliko sati nakon izlaganja suncu, ona počinje da crveni, boli, peče. Ovo stanje traje oko nedelju dana. Često se na izgorelim mestima pojavljuju plikovi, a potom počinje perutanje… Da biste se rešili daljih muka potrebno je hitno lečiti sveže rane!

Za sveže opekotine

Najbolji oprobani recept za lečenje friških opekotina jeste kiselo mleko, ili jogurt. Nanesite ih na sva  bolna mesta. Ubrzo će se stvoriti korica na vašoj koži koju ćete isprati nakon petnaest minuta. Isti efekat imaćete ukoliko na upaljenu kožu stavite jabukovo sirće, sveži krastavac ili krompir. Koža će se tako rashladiti i dodatno hidrirati.

Sprečite infekcije

Na kožu možete staviti i rastvor sode bikarbone koja deluje kao antiseptik. U kupku dodajte pola šoljice sode, te isperite nakon deset minuta.

Med je, takođe, fantastičan za sprečavanje infekcija na izgoreloj koži. Redovnim nanošenjem meda, izdreniraće se višak tečnosti iz opekotina i ubrzaće se proces revitalizacije. Da bi se ublažio svrab i ljuštenje kože, nanesite masku od pasirane kajsije pomešanu sa medom.

Kako biste ublažili muke koje opekotine sa sobom donose,  obavezno popijte aspirin.

Oprezno sa plikovima

Ukoliko vam se pojave plikovi, nikako ih nemojte bušiti! Kada koža počne da se ljušti,  nemojte da „potpomažete” ovaj proces! Iako ružno izgleda, to je znak da se koža obnavlja!

Izgorela koža mora da se redovno hidrira. Mažite se losionima, ali vodite računa da jako oštećena koža ne trpi nikakve teške i masne kreme, jer one mogu da prouzrokuju infekcije.

Ukoliko vam se desi ovaj nemili scenario, molimo vas da na neko vreme „apstinirate” od sunčanja i redovnih letnjih, dnevnih aktivnosti. Pustite kožu da zaceli. Štitite je koliko god je to moguće i budite odgovorni prema sebi.

Opekotine su jedan od glavnih krivaca za pojavu zloćudnog melanoma! Imajte to na umu!

foto:publicdomainpictures