nedelja svesti o mozgu 2013 137

Nedelja svesti o mozgu 2013

Svi mozgovi na jednom mestu

Ima li razlike između muškog i ženskog mozga? Ko zapravo oseća, misli i reaguje – mi ili naš mozak? Saznajte odgovore na ova, ali i na mnoga druga pitanja na Nedelji svesti o mozgu, koja se održava od 11-17. Marta, i to na četrnaest lokacija u Beogradu, kao i na jednoj u Novom Sadu…

Međunarodni festival popularizacije nauka “Nedelja svesti o mozgu” u Americi se održava još od 1996. godine. Od tad, ovoj manifestaciji pridružilo se još pedeset zemalja, među kojima je i Srbija.

Ove godine, Nedelja svesti o mozgu, pod sloganom “Svi mozgovi na jednom mestu”, biće održana po devet put u našoj zemlji, s tim, što je ovogodišnja Nedelja treća koja se održava van naučnih institucija, tj. otvorena je za javnost. Dobrodošli su svi radoznali građani, bez obzira na godište i obrazovanje, a ulaz je besplatan.

Nedelja svesti o mozgu biće obeležena bogatim programom – izložbama, otvorenim laboratorijama i predavanjima. U Beogradu će biti održana na četrnaest lokacija, a neke od njih su Kulturni centar Beograda, Galerija SANU, Institut Servantes, DKCB, Galerija Ozon, Kornjača kafe…

Povodom Nedelje svesti o mozgu održana je i konferencija za novinare na kojoj je dr Aleksandar Ristić iz Klinike za neurologiju KCS rekao: “Već dugi niz godina podržavamo ovu manifestaciju koja na opšte zadovoljstvo osnažuje, što je više nego evidentno. Ova manifestacija postaje obimnija, pa tako i naše učešće. Klinika za neurologiju ove godine pruža podršku kroz deset predavanja koja su u vezi sa čestim neurološkim bolestima, poput moždanog udara, epilepsije, glavobolje…” Pored predavanja, Klinika za neurologiju otvoriće za posetioce i svoje četiri stručne laboratorije u kojima se obavljaju rutinska ispitivanja – za ultra zvuk, za snimanje epileptičnih napada, genetska, a tu je i eksperimentalna laboratorija.

Program Elektrotehničkog fakulteta predstavila je Mirjana Popović, rekavši: “Naš skup reflektuje ono čime se mi bavimo, u skladu je sa našom institucijom, a to su obrazovanje i nauka. U našoj laboratoriji imamo opremu za snimanje različitih elektrofizioloških signala, pa između ostalih, i moždane signale. Usmerena je ka tehnologijama koje su pomoć osobama sa, kvadriplegijom, paraplegijom posle moždanog udara, itd.” Program je namenjen studentima ovog fakuleta, ali i studentima drugih nauka. Ovom prilikom, biće održano predavanje, ali i takmičenje. Prethodnih godina organizovana je trka Lego robota, kojim su upravljali slušaoci uz pomoć moždanih signala.

Na konferenciji za novinare govorili su i Vesna Avramović iz Udruženja „Duša”, koje organizuje Živu biblioteku i Stefan Stamatović sa Biološkiog fakulteta, koji predstavlja izložbu mikrografija.

Izložbe

Izložba mozgova u formalinu biće održana 11-16. marta u Galeriji SANU.

Izložba mikrografija koja na jedinstveni način povezuje umetnost i nauku biće održana 11-17. marta u Galeriji Ozon.

Predavanja

Da li volimo sebe? Predavanje je Vladete Jerotića koje će biti održano 14. marta od 16h u DKC-u.

Buđenje obolelih od Parkinsonove bolesti – osvrt na film “Buđenje” biće tema predavanja dr Igora Petrovića sa Klinike za neurologiju KCS, koje će biti održano 15. marta od 20h u DKCB-u.

Živa biblioteka

Jedinstveni koncept zahvaljujuće kome možete da čitate živu knjigu, odnosno da vodite dijalog sa psihijatrijskim pacijentima i korisnicima psihijatrijskih usluga. Živa biblioteka biće aktivna 12. marta od 14 do 17h i 15. marta od 12 do 15h u Galeriji SANU.

Program Nedelje svesti o mozgu biće održan i u Novom Sadu na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta.