zivot je igra 112

Život je igra

Ozbiljnost nam donosi probleme

Prevelika ozbiljnost narušava čovekovu sreću. Ukoliko svemu pristupamo suviše ozbiljno, ostaćemo bez energije, osmeha i želje za napretkom. Kreativnost je, takođe, nešto u čemu ćemo manjkati.

Kada bi svako od nas ostao onaj genijalac od pre početka školovanja, svet bi bio bolji. U tom periodu deca su nasmejana, iskrena, radoznala i uvek imaju lepu reč. Stanu kad su umorna, zaplaču kad su neraspoložena i svaki problem se lako rešava. Takođe, ni ljubav prema okolini nije nejasna, ko im se sviđa sa lakoćom sazna. Kreativna su, pričaju priče, maštaju i vole svet. Ono čemu nas u školama uče jeste disciplina koja nas tera da budemo ozbiljni. Tada se završava igra i počinje stalan rad u kojem je osmeh događaj. Međutim, ono što bi disciplinom trebalo da postignemo jeste znanje, rad, ali kroz opuštanje i igru.

Sa nedostatkom igre, vremenom postajemo tužna deca, zatim nepronađeni srednjoškolci pa zabrinuti studenti. Svi oni koji su umeli da uživaju za vreme školovanja, tumačeni su kao loši đaci, a predviđalo se da od njih ništa neće biti. Od nekih zaista ništa nije postalo, ali samo u važećem sistemu.

Red, rad i disciplina postoje kako bi društvo moglo da bude kontrolisano. Zbog toga postajemo ne ono što jesmo, nego ono što društvo zahteva od nas. Uvek su genijalna dela stvarali ljudi koji nisu živeli nametnutu svakodnevnicu. Potrebno je da sa što manje treme, stresa, prilazimo svakom zadatku. Život je igra, istraživanje, putovanje, opuštenost i samo tako uradićemo velike stvari za sebe i druge. Ne nervirajte se na šalterima i ne drhtite kada treba da pitate, zatražite… ne plašite se šefa, muža, žene, emocije niti bilo čega drugog.. Ne stidite se ni u jednom trenutku, jer sve je igra.

Ako ste opušteni dobićete neverovatne ideje, lakše ćete primati informacije i pronalaziti rešenja. Izbacite paniku, a za početak bar mali deo ozbiljnosti i shvatićete da je svet postao lakši. Takođe, ono što je bitno pored rasterećenog duha jeste i telesna relaksacija, kako bi sve bilo u skladu.

foto:  FreeDigitalPhotos.net