Mesec borbe protiv raka dojke

Obeležava se u oktobru

Oktobar je poznat kao mesec borbe protiv raka dojke. Zbog toga su, već uveliko, mnoga dešavanja i kampanje širom sveta u znaku pink trake.

U oktobru mesecu, vrlo često možete da vidite pink traku, jer je tokom ovih dana pažnja posebno umsmerena ka prevenciji raka dojke.

Pink traka je postala zvanični simbol borbe protiv raka dojke pre dvadeset godina, tačnije 1992. godine. Baš ova boja je izabrana zbog tradicionalne asocijacije koju ona budi, a to je ženstvenost. Danas, ona služi kao znak solidarnosti sa ženama koje boluju od ove bolesti.

Rak dojke, ukoliko je na vreme otkriven, bolest je sa velikim procentom izlečenja. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, kada je rak ograničen samo na dojku stopa petogodišnjeg izlečenja je 95 odsto.

Veoma je bitno da devojke već u svojim dvadesetim praktikuju mesečne samopreglede.

Ono što biste mogle da primetite, a da je signal da bi trebalo da se obratite lekaru, jesu sledeće promene: čvorići, oticanje, crvenilo, ili tamnija koža; zatim,  promena veličine i oblika dojke, svrab, ljuštenje ili osip; jamice ili nabori, uvlačenje bradavice ili drugih delova dojke; sekret iz bradavice, ali i konstantan bol.

Ne zaboravite da posetite lekara radi pregleda dojki na svake dve godine, odnosno jednom godišnje ukoliko imate preko 40 godina.

ilustracija:  scottchan at FreeDigitalPhotos.net