Zombiji hodaju Beogradom

Zombiji hodaju Beogradom

Zombi šetnja Festivala srpskog filma fantastike

Nemrtvi su šetali ulicama Beograda, dok su ih građani radoznalo pratili i fotografisali. U našem gradu, po prvi put, održana je Zombi šetnja, pod nazivom Day of the Walking Dead. Pogledajte kako su izgledali mladi učesnici sa tematskim, zombi maskama koje su kreacija tima šminkera predvođenih Miroslavom Lakobrijom…

Fotografije se nalaze na kraju teksta.

Prva Zombi šetnja održana je u subotu, 20. oktobra, u okviru aktuelnog Festivala srpskog filma fantastike. Brojni zombiji sastali su se na Trgu Republike u 16h odakle su krenuli u svoju “Day of the Walking Dead” šetnju. Nemrtvi su bili veoma komunikativni i raspoloženi za fotografisanje, tako da je veliki broj građanja sa interesovanjem pratio ovaj događaj. Mnogi su čekali “vojsku” zombija na njihovom konačnom odredištu, ispred Doma omladine Beograda.

Impresivna šminka tima šminkera predvođenih Miroslavom Lakobrijom učinila je da se i posmatrači, zajedno sa učesnicima šetnje, osećaju kao da su deo zombi filma. Jedan od zombi šetača bio je i čuveni italijanski autor Serđo Stivaleti. Kako je to izgledalo, pogledajte na fotografijama, ali ne zaboravite da Festival traje još jedan dan, do nedelje, 21. oktobra.

U nedelju od 18h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće upriličena tribina “Ja sam grobar! Kapetan Nitrat”, na kojoj će, povodom istoimenog stripa Borislava Stanojevića, Siniše Radovića i Aleksandra Sotirovskog, ali i trenda filmova i stripova o najezdi zombija biti reči o ulozi kustosa i filmskih arhivista u situaciji kad se filmske trake sele u prošlost, a strip kao forma polako gubi uticaj.

Gosti tribine su:

  • Borislav Stanojević, bibliotekar i ex-filmski arhivista, autor grafičkog romana/serijala „Kapetan Nitrat 1-4″, u izdanju Jugoslovenske kinoteke, Beograd, lik iz Kapetana Nitrata
  • Dinko Tucaković, filmski reditelj i upravnik Muzeja Kinoteke, lik iz Kapetana Nitrata
  • Dragan Jovićević, dr za horor, novinar, urednik NINa, lik iz Kapetana Nitrata
  • Siniša Radović, free lance strip-crtač, lik iz Kapetana Nitrata
  • Aleksandar Sotirovski – crtač

 Zombi šetnja

Zombi šetnja

Zombi šetnja

Zombi šetnja

Zombi šetnja

Zombi šetnja

Zombi šetnja

Zombi šetnja

 foto: Tijana Janković