kako je beograd dobio ime 707

„Mace“ zavejale Beograd

Ovih dana bele paperjaste pahulje mogu se naći svuda. Uporno sleću na kosu, uvlače se u džepove, iritiraju oči i nos… Pune su ulice letećih „maca“ koje baš u ovo vreme, svake godine, otežavaju život Beograđanima. Mnogi se žale na otežano disanje, da ih boli glava ili da im je začepljen nos.

„Mace“ su semena topole koja liče na pahulje. Svake godine u ovo vreme, Beograđani se žale na iste probleme koje im stvara „majski sneg“. Najviše „maca“ ima na Novom Beogradu, u okolini Zemuna i oko Pančevačkog mosta, gde je posađena i velika plantaža ovog drveća. Sa ženskih stabala počinju da lete paperjasta semena. Zahvaljujući vetru, zahvaćen je ceo beogradski region.

Lekari napominju da „mace“ nisu opasne po zdravlje i da ne izazivaju alergije jer ne sadrže polen. Odnosno one ne izazivaju hemijske reakcije u organizmu, već samo mehaničke. Nadražuju nervne završetke u nosu- golicaju nas. Često se javljaju i glavobolje kao i otežano disanje zbog začepljenog nosa. Svrab nosa, kapaka, kože lica i tela takođe je jedna od nedaća uslovljena cvetanjem topola. Ove neprijatnosti su češće kod osoba koje pate od alergija.

Stručnjaci prognoziraju da će „mace“ padati sve do juna, kada će se završiti reproduktivni proces topola. Kako biste se zaštitili od ove neprijatnosti nosite naočare za sunce. Izbegavajte šetnje u ranim jutarnjim časovima jer je tad koncentracija polena najveća. Ukoliko patite od alergija, smanjite vreme provedeno na travnatim površinama i parkovima.

Lekari upozoravaju da lekove protiv alergija ne bi trebalo da se uzimaju samoinicijativno, bez konsultacije sa alergologom.

Mnogo opasniji alergeni od „maca“ su: polen ambrozije, polen platana, trava, breze, hrasta i oraha čija prisutnost u vazduhu je u porastu ovih dana.