fbpx

Kako da zalečite opekotine od sunčanja?

Tretman posle sunčanja bez zaštite

Ako ste zadobili opekotine od prekomernog izlaganja sunčevim zracima, postoji nekoliko efikasnih način da ublažite bol i zacelite kožu….

Želeli ste preplanuli ten, a umesto toga ste preterali i pocrveneli. Trebalo bi da ste preduzeli sve neophodne mere kako bi zaštitili zdravlje svoje kože, ali iz nekog razloga niste. Opekotine od preteranog sunčanja su veoma bolne i neprijatne. Postoji nekoliko način kako sebi možete da pomognete kako biste se što pre oslobodili neprijatnog crvenila.

Kao prva pomoć nakon preteranog izlaganja sunčevim zracima može vam poslužiti nekoliko metoda. Vi izaberite onu koja vam je najlakša i najdostupnija. Sve što vam je potrebno možete naći, pored apoteke i u vašoj kuhinji.

Tuširanje

Ponekad mlaka voda može da ublaži bol. Ukoliko vam to ne pomogne, probajte sa kupkom od zelenog čaja. Tanin, koji se nalazi u čaju, ublažava bol i smanjuje crvenilo.

Obloga

Potopite parče tkanine u hladno mleko i stavite je preko opekotine. Hladna obloga će izvući vrelinu, a protein iz mleka će vam stvoriti zaštitni film na pocrvenelim delovima tela.

Melem

Napravite gustu smesu od sode bikrabone i vode. Namažite na kožu i ostavite da se osuši. Ovo vam može „izvući” toplinu sa mesta opekotine.

Maska

Maska od kajsije je odlična u brobi protiv opekotina. Oljuštite i propasirajte nekoliko plodova kajsije. Nanesite na kožu i ostavite da deluje oko 15 minuta. Isperite mlakom vodom.

Odeća

Ako ste pocrveneli po telu, nosite široku odeću od pamuka. Na taj način ćete sprečiti da vam se koža otire o grube materijale. Takođe, prekrite i nameštaj što prijatnijim prekrivačem, kako ne bi kožu dodatno povređivali.

Obavezno unesite dodatnu tečnost u organizam, jer se najčešće dešava da, pored toga što ste pocrveneli, da ste i dehidrirali.

Uvek nanosite kreme za sunčanje odgovarajućeg zaštitnog faktora i to na način kako je priloženo u upustvu za upotrebu. Izbegavajte sunčanje u popodnvenim časovima. Crna čokolada je dobra „unutrašnja” zaštita kože, tako da ne bi bilo loše da preventivno pojedeti i jedan komad pre izlaska na sunce.

foto: Tijana Janković