da li ste akvaholicar 446

Da li ste akvaholičar?

Preterivanje u konzumiranju vode

Neumerenost je veoma opasna, čak i kada je reč o navici ispijanja vode. Akvaholičara, zavisnika od vode, je sve više u poslednje vreme…

Akvaholičar je osoba koja po svaku cenu ispija osam i više čaša vode dnevno.

Zavisnik od vode je u stanju da svojim preteranim i opsesivnim unošenjem tečnosti u organizam ozbiljno ugrozi svoje zdravlje.

Za „akvaholizam” bi mogli da kažemo da je aktuelni probelm zavisnosti. U svetu je sve veći broj osoba koje su potražile pomoć lekara, jer su preteranim unošenjem vode poremetili normalno funkcionisanje organizma. Zavisnici su u satnju da popiju i do devet litara vode tokom jednog dana. Kao i svaka „loša” navika, i preterano ispijanje vode ostavlja posledice.

Poznato je da prevelik unos vode u organizam može da prouzrokuje takozvano trovanje vodom. Ređi su slučajevi kada osobe dovedu svoj organizam u ovo veoma ozbiljno, opasno po život, stanje, ali se ipak događa. Prekomerna doza vode može da poremeti balans elektrolita, što je veoma loše za mozak. Retko se dešava da normalne, fizički i psihički zdrave osobe dožive trovanje vodom.

Ako pijete tečnost kada niste žedni, na silu, može se desiti da vam oslabi koncentracija, da imate problema sa spavanjem ili da vam se naruši normalan rad bubrega. Bitno je, naravno, da vodite računa da ne dehidrirate, odnosno da unosite onoliko tečnosti koliko vaš organizam zahteva.

Akvaholičari preteruju u svojoj nameri, a naučnice kažu da nalivanje vodom kao navika ustvari čini da zavisnici od vode osećaju još veđu žeđ.

Veoma je bitno da svako od nas ima normalan pristup životu, hrani, piću, sportu, poslu… Svaka neumerenost je veoma loša za zdravlje. Slušajte svoje telo i pronađite životni stil koji najviše odgovara vašem organizmu.