Screen Shot 2018 05 11 at 11.55.13

Preparati za sunčanje koji štite koralne grebene

Zašto je važno da na sve načine sačuvamo koralne grebene od izumiranja? Njih je važno očuvati jer pomažu u proizvodnji morskih plodova, odlični su zaštitnici obale od snažnih oluja, ali i brojni farmaceutski lekovi se razvijajnu od njih. Jedan od načina da ih sačuvamo jeste korišćenje specijalnih preparata za sunčanje. Saznajte više o tome.

Koralno beljenje se proteže kroz obalalnih voda oko Australije, Floride i Havaja. Brojni su faktori koji utiču na beljenje korala, a najčešći su zagrevanje voda, otpadne vode, mikroplastika kao i preparati za sunčanje koje turisti masovno koriste, a u sebi sadrže oksibenzon ( sastojak koji je toksičan za biljke koje su izložene suncu).

Koralni grebeni predstavljaju staništa brojnim morskim ribama, bez koralnih grebena nestaće i brojne vrste riba. Izbeljeni korali mogu da prežive i da postanu zdravi ako temperatura vode počne da pada. Za taj proces je potrebno ponekad i po nekoliko meseci. Tek je nekoliko nedelja potrebno da beli koralni greben postane mrtav skelet. Šta može da se uradi, kako bi se ovaj scenario sprečio?

Lanac hotela Aqua-Aston je u saradnji sa Raw Elements USA za godinu dana podelio više od trideset i pet hiljada besplatnih uzoraka preparata za sunčanje, koji su bezbedni za upotrebu i štite koralne grebene. Raw Elements USA preparati za sunčanje su dovoljno nežni da mogu i bebe da ga koriste, glavni sastojak kreme je održivi, reciklirani neoklopljeni cink oksid. Ovaj hotelski lanac ima hotele na četrdeset različitih lokacija i prosečno njegovu uslugu koristi više od pet miliona gostiju godišnje! Ovaj hotelski lanac želi da utiče na svest turista, pa tako na sve načine eleminiše plastiku za jednokratnu upotrebu, tako što svoje proizvode za sunčanje deli u tote vrećicama, koja u sebi sadrži bočice koje se mogu koristiti više puta. Na ovaj način, menadžment hotela želi da stvori korisnu i zdravu naviku, da turisti primenjuju preparate za sunčanje od biorazgradivog materijala jer samo tako možemo da sačuvamo našu prirodu.