sta nam daje uskrsnje jaje 743

Šta nam daje uskršnje jaje?

Hranjiva svosjtva uskršnje tradicije

Kada se budemo omrslili tvrdo kuvanim uskršnjim jajima, ne bi bilo loše da znamo šta smo sve uneli u naš organizam. Saznajte koliko kalorija ima kuvano jaje, a koliko vitamina, proteina i masti…

Tradicija tucanja jajima je osmišljena tako da najače jaje pobedi. Tokom jednog uskršnjeg takmičenja, puno komada završi polupano. Tada nam ne preostaje ništa drugo nego da ga u slast pojedemo.

Kuvano jaje ima enegretsku vrednost od oko 70 kalorija. U sebi sadrži esencijalne amino kiseline, kao i vitamin D! Takođe, u jajetu se nalaze i drugi vitamini: A, B i E, a tu su i gvožđe i fosfor.

Kada jaje prekuvamo, na spoljnjem delu žumanca se formira zelenkast sloj koji ukazuje na prisustvo gvožđa.

Jaje je popularno kao dobar izvor proteina, ali se preporučuje njegova umerena konzumacija zbog prisustva holesterola. Ono sadrži oko pet grama masti.

Ako volite ili samo žumance ili belance, onda je dobro da znate šta time gubite ili dobijate. Vitamini i veći deo proteina nalaze se u žumancu, ali i značajnije više masti. Belance se sastoji od vode i oko 13 odsto proteina. Uglavnom ne sadrži masti.

Žumance, takođe, sadrži holin koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg mozga, odnosno pamćenja. Kažu da je bitan u ishrani trudnice kako bi se bebi pravilno razvijao mozak.

Uživajte u ukusu uskršnjih jaja, za koje mnogi kažu da su ukusnija od onih običnih kuvanih.