napoleonsko srebro u beogradu 216

Napoleonsko srebro u Beogradu

Ručno graviranje u srebru

Majstor kompanije Christofle Floran Aranzs je tokom dva dana trajanja izložbe u Beogradu, ali i na samoj promociji, demonstrirao retko umeće gravure u srebru, izradivši brojne posebne posvete vernim kupcima i zvanicama prestižne francuske kuće srebra, ali je i odgovarao na brojna pitanja i interesovanja prisutnih predstavnika medija i zvanica…

Majstor kompanije Christofle (prestižne francuske kuće srebra), Floran Aranzs, izvodeći bravure, pokazao je tehniku “graviranja jasnim rezom” koja se sastoji u upotrebi tanke, metalne, perfektno ispolirane pločice (uglavnom od mesinga) i specifičnog alata, zašiljene igle (burin) od tvrdog čelika sa drvenom drškom, kojom će, praveći promenljive uglove, skidati tanak sloj srebra i ostavljati, izabrani simbol, urezan u predmet na kome se gravira.

Na odabranim predmetima od srebra, urezivao je monogram, tekst ili određeni datum direktno na površinu koristeći posebne olovke za crtanje. Proces gravure podrazumeva da se predmet na kome se radi prvo dobro postavi u stegu koja će ga čvrsto držati, bez mogućnosti da se ošteti, a zatim premaže tankim slojem posebne masne paste kojoj je cilj da istakne crtež i ublaži blistav efekat srebra. Zahvaljujući raznovrsnom alatu, iscrtavaju se tanke linije i utiskuje se srebro, dletom ili iglom, pod različitim pritiskom i uglovima kako bi se dobila optimalna dubina gravure.
Koliko je za majstora važan specifičan alat, podjednako je bitan i talenat, dugogodišnja praksa i umetnički osećaj da bi najzahtevnije želje klijenata maestralno bile pretočene u vrhunsku gravuru.

Kompanija Sun, Moon & Stars, ekskluzivni zastupnik marke Christofle za Srbiju, upriličila je ovo posebno iznenađenje tokom prezentacije napoleonskog srebra.