ID 10090820

Opravdanje muškom neverstvu?

Pripremila Tijana Janković

Čija je prevara gora, muška ili ženska, i da li je moguće odoleti seksualnom iskušenju, večite su teme ljubavnih diskusija. Muškarci su, ipak, ti koji su skloniji neverstvu, a naučnici nam otkrivaju zašto je tako…

Prevara je laž i izdaja. Ona boli i razlog je prekida veze. Čak i onda kada je prevareni spreman da oprosti trenutak slabosti svog nevernog partnera, njihov odnos nikad ne ostaje isti.

Svi znamo da prevara boli, pa zašto onda to radimo sebi i svom voljenom biću? Zašto je nekad teško odoleti iskušenju, pogotovu onom koje dugo traje?

Naučnici kažu da postoji biološki razlog zašto su muškarci skloniji prevari. Da li je to u pitanju snažan seksualni impuls ili loša samokontrola? Sudeći po istraživanju sprovedenom na Unverzitetu Teksas i Austin, i jedno i drugo.

Naime, naučnici smatraju da muškarce pokreće snažniji seksualni impuls nego što je to slučaj kod žena, pa su zato skloniji avanturama. Ipak, i jedni i drugi imaju podjedanku samokontrolu. Samo onda kada muškarac iz nekog razloga ne uspe da drži svoj snažan nagon pod kontrolom, tada dolazi do neverstva.

Samokontrola je evolutivno znatno mlađa od seksulanog nagona, napomenula je autorka istraživanja Nataša Tajdvel u nedavno objavljenoj studiji.

 Da li je snažan seksualni impuls validno muško opravdanje za neverstvo? Neka o tome svoj sud da zaljubljeno žensko srce.

foto: imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net