savet veterinara

Savet veterinara: Da li je bezbedno ostaviti kućnog ljubimca s upaljenom klimom?

Savet veterinar Slobodan Keserović

Vlasnici kućnih ljubimaca često svoje životinje doživljavaju kao deo porodice i njihova udobnost i zdravlje su im veoma važni. Iz tog razloga, nije iznenađujuće što mnogi ostavljaju uključene klima uređaje kada napuštaju dom kako bi osigurali da njihovi krzneni prijatelji mogu da uživaju u prijatnoj temperaturi dok su oni odsutni. Ali da li je to neophodno? Poslušajte Savet veterinar Slobodan Keserović.

Veterinar Slobodan Keserović iz poznate beogradske veterinarske ambulante „Mama”, kaže da je pri donošenju takve odluke potrebno uzeti više faktora u obzir.

„Sve utiče po malo, rasa na prvom mestu, zatim starost, dužina dlake i opšte zdravstveno stanje životinje. Kod pasa, najugroženije su brahicefalične rase, koje imaju kratak nos, poput buldoga i mopsova jer otežano dišu, a samim tim se još teže rahlađuju. Za njih je poželjno da budu u klimatizovanim prostorima, i kod kuće i u prevozu. Severnim rasama pasa kao što su haskiji i samojedi, koji imaju bogat dlačni prekrivač, takođe prijaju rashlađeni objekti“, navodi Keserović.

Mačke bolje podnose visoke spoljne temperature, ali ekstremno vreme takođe ne prija onima sa dužom dlakom i kratkim nosevima, recimo popularnim „persijanerima“. I kod njih veliki uticaj imaju godine, kao i oboljenja poput kardiovaskularnih ili respiratornih bolesti. Što se pasa tiče, najugroženiji su mladunci, ali i starije životinje. Idealna temperatura za njih iznosi između 22 i 25 stepeni.

Pored temperature, potrebno je obratiti pažnju i na vlažnost vazduha. Visoka vlažnost u kombinaciji sa visokom temperaturom može biti veoma iscrpljujuća za ljubimca, u poređenju sa istom temperaturom sa niskom vlažnošću. Pregrejanost objekta može dovesti do toplotnog udara, a naš sagovornik savetuje da obratite pažnju na sledeće simptome:

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner
  • Dezorijentacija
  • Otežano disanje
  • Povraćanje

„Posmatrajte ponašanje vašeg ljubimca. Ukoliko je životinja letargična, teško se kreće, ne reaguje na vas ili spoljne nadražaje, a bila je neko vreme u neklimatizovanom prostoru, moguće da je došlo do toplotnog udara“, kaže Keserović.

Tada je životinju potrebno skloniti na na hladnije mesto, na primer u klimatizovanu sobu ili ispred ventilatora i postaviti mokre krpe ili peškire na njen vrat, pazuh ili iza zadnjih nogu. Ako ljubimac izgubi svest, potrebno ga je hitno odvesti kod veterinara.

Ipak, bolje sprečiti nego lečiti. Ako je klima uključena dok u stanu borave ljudi, nema razloga da se gasi kada izađu napolje, a njihovi pas ili mačka ostanu sami u stanu. Srećom, tehnologija je dovoljno uznapredovala da danas postoje Hisense klima uređaji koji automatski podešavaju temperaturu, vlažnost i protok vazduha prema uslovima u prostoriji, što će mnogim vlasnicima ljubimaca omogućiti da bezbrižnije napuštaju svoje domove.