Mađarska

Mađarska po prvi put učestvuje na sajmu zdravstvenog i banjskog turizma u Španiji

Mađarska na sajmu Termatalia u Sevilji

Mađarska će ove godine po prvi put učestvovati na sajmu Termatalia u Sevilji, gde će posetioci moći da se upoznaju sa mađarskim banjama i termalnim kupalištima, kao i sa velikim kapacitetima za banjsko lečenje.

Termatalia sajam koji predstavlja najnovija dešavanja i trendove u zdravstvenom turizmu, ove se godine održava po dvadeseti put, a otvaranje je zakazano za četvrtak  29, septembar. Mađarska će se predstaviti sa više od 200 banja koje su otvorene tokom cele godine.

Termalne vode Mađarske su jedinstvene po tome što sadrže veliki broj minerala i dostižu visoke temperature na izvorima. Povoljni geotermalni uslovi čine Mađarsku vrlo bogatom mineralnim i lekovitim vodama, i omogućili su joj dugu tradiciju banjskog lečenja. Skoro četiri petine teritorije ove zemlje pokriveno je termalnim vodama, a pripada joj peti najbolji geotermalni potencijal u svetu posle Japana, Islanda, Italije i Francuske.

Kupanje u ovim termalnim vodama se preporučuje za lečenje mišićno-koštanih tegoba, kao i za prevenciju i rekreaciju. Neke se mogu koristiti i za piće, a povoljno deluju na lečenja brojnih dermatoloških i gastrointestinalnih tegoba. Termalne vode Mađarske se dugo koriste i u terapijske i rehabilitacione svrhe, a pacijentima su na raspolaganju različiti tretmani poput lekovitih kupki, blatnih kupki, kupki sa tegovima (što je jedinstvena mađarska inovacija), masaža sa podvodnim mlaznicama ili podvodna grupna terapeutska gimnastika.

Banje van Budimpešte privlače veliki broj gostiju, čak 80% stranih posetilaca dolazi u unutrašnjost Mađarske upravo zbog banja. Oko 175 gradova i 225 banja im stoje na raspolaganju, od čega su 120 sertifikovanih banja, 40 banjskih i spa hotela i 41 lečilište.

Budimpešta, kao jedini veliki grad na svetu koji leži na više od 100 termalnih izvora i bunara, gostima nudi bogato banjsko i wellness iskustvo.

Rudaš kupalište datira još iz turskog doba i još uvek čuva svoju tradiciju, odvajajući kupališne dane na muške i ženske. Rudaš godišnje poseti  360.000 posetilaca. Budimpeštu krasi i neobarokno i neorenesansno zdanje kupališta Sečenji. U pitanju je jedno od najvećih monumentalnih kupališnih kompleksa u Evropi, sa 1,8 miliona posetilaca godišnje. Kupalište Gelert, sa spektakularnim panoramskim pogledom na Dunav, predstavlja nacionalni spomenik, jednim delom zahvaljujući i jedinstvenim ukrasima od Žolnai keramike. Gelert je takođe dom prvog bazena sa talasima, a godišnje ovo kupalište poseti 700 000 ljudi. Aquaworld je pak popularan za porodične odmore, prvenstveno zbog akva parka koji je otvoren tokom cele godine i direktno povezan sa hotelom.

Od popularnih banjskih destinacija van Budimpešte, izdvojili bismo jezero Heviz, najveće biološki aktivno prirodno termalno jezero na svetu sa kupališnim kompleksom koji se prostire na 4,4 hektara. Izvori pupmaju termalnu vodu sa 38 metara dubina, a voda dostiže temperaturu  od 24 do 36°C, u zavisnosti od godišnjeg doba. Lečilište Heviz Lake Spa otvoreno je tokom cele godine, a ostvari preko  1,1 milion noćenja godišnje, od čega je 70% gostiju iz inostranstva.

Ostale velike  banje (Buk, Šarvar, Zalakaroš, Hajdusoboslo, Debrecin, Đula, Miškolc, Niiregihaza, Egerszalok) nude kompleksne spa usluge sa porodičnim avanturističkim kupatilima, dečjim odeljcima,širok spektar spa i vellness usluga,  bazenima s toboganima, plaže i direktne hotelske veze.