novi sladoled ukus soja sosa 758

Novi sladoled: ukus soja sosa

Novo iz Japana

Ljubitelji sladoleda imaju mogućnost da probaju svoju omiljenu letnju poslasticu sada novog i neobičnog ukusa – soja sos. Novi slankasti sladoled napravili su japanski poslastičari…

Navikli smo da je sladoled dostupan u najrazličitijim aromama, ali i da je uvek sladak. Kinezi su poznati po svom neobičnom pohovanom ledenom specijalitetu, a Japanci nam sada predstavljaju i slani sladoled sa aromom soja sosa.

Slatko-slani ukus sladoleda od soja sosa obradovaće sve one koji vole da eksperimentišu. Nebična aroma japanskog sladoleda izazvaće bez sumnje veliku radoznalost kod mnogih sladokusaca. Međutim, sigurno ima i onih, tradicionalnijih gurmana, koji se ne bi usudili ni da probaju tako nešto kao što je slani sladoled.

Soja sos je neizostavni sastojak istočnjačke kuhinje. Kineski i japanski kuvari koriste ga u velikim količinama. Zbog svoje  tamne boje, specifičnog i slanog ukusa, zapadnjacima može da bude omiljen dodatak jelu, ali isto tako i glavni krivac što im se ne dopadaju specijaliteti iz ovog dela sveta.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Oni koji ga vole složiće se da je sos od soje savršen preliv za piletinu i rezance, ali kakav je onda kao sladoled? To još uvek ne znamo, ali bilo bi interesanto da probamo ovu neobičnu aromu najpopularnije letnje poslastice.

Nezaboravimo da je prvi sladoled nastao u Kini i da su njegovi glavni sastojci bili pirinač i mleko.

foto: Tijana Janković