novi sladoled ukus soja sosa 758

Novi sladoled: ukus soja sosa

Novo iz Japana

Ljubitelji sladoleda imaju mogućnost da probaju svoju omiljenu letnju poslasticu sada novog i neobičnog ukusa – soja sos. Novi slankasti sladoled napravili su japanski poslastičari…

Navikli smo da je sladoled dostupan u najrazličitijim aromama, ali i da je uvek sladak. Kinezi su poznati po svom neobičnom pohovanom ledenom specijalitetu, a Japanci nam sada predstavljaju i slani sladoled sa aromom soja sosa.

Slatko-slani ukus sladoleda od soja sosa obradovaće sve one koji vole da eksperimentišu. Nebična aroma japanskog sladoleda izazvaće bez sumnje veliku radoznalost kod mnogih sladokusaca. Međutim, sigurno ima i onih, tradicionalnijih gurmana, koji se ne bi usudili ni da probaju tako nešto kao što je slani sladoled.

Soja sos je neizostavni sastojak istočnjačke kuhinje. Kineski i japanski kuvari koriste ga u velikim količinama. Zbog svoje  tamne boje, specifičnog i slanog ukusa, zapadnjacima može da bude omiljen dodatak jelu, ali isto tako i glavni krivac što im se ne dopadaju specijaliteti iz ovog dela sveta.

Oni koji ga vole složiće se da je sos od soje savršen preliv za piletinu i rezance, ali kakav je onda kao sladoled? To još uvek ne znamo, ali bilo bi interesanto da probamo ovu neobičnu aromu najpopularnije letnje poslastice.

Nezaboravimo da je prvi sladoled nastao u Kini i da su njegovi glavni sastojci bili pirinač i mleko.

foto: Tijana Janković