dame u crvenom

Dame u crvenom

Popularna boja na crvenom tepihu

Na ovogodišnjoj dodeli Oskara mnoge glumice su se odlučile da prošeteju crvenim tepihom u haljini iste boje. Da li je ova smela i strastvena nijansa novi modni trend?

Nedavno su kineski arheolozi otkrili da je veoma verovatno da je crvena bila u modi i pre 15 000 godina. U kineskoj kulturi ova boja predstavlja sreću, radost i stras. A šta savremena dama u crvenom poručuje?

Crvena asocira na ljubav, strast i seks. Devojka u odeći ove boje će uvek privući pažnju okoline. Za crvenu se zna da ubrzava puls i disanje, a stvara i osećaj topline. Ova nijansa, takođe, može da deluje i agresivno, tako da bi trebalo da je izbegavamo kada se upuštamo u neke pregovore. U svakoj drugor prilici, crvena boja vam može pomoći da ostavite utisak osobe koja je puna energije i živosti, a koja ume da preuzme kontrolu nad situacijom.

Da je crvena dobar izbor za večernju haljinu, pokazale su holivudkse glumice na ovogodišnjoj dodeli Oskara. Dame koje su izabrale ovu nijansu su En Hatavej, Penelope Kruz, Sandra Bulok, Dženifer Lorens i Dženifer Hadson.

Skoro svakom tenu odgovara ova boja, tako da bi mnoge devojke mogle da izgledaju glamurozno u nekoj svečanoj prilici noseći crvenu haljinu. O dami u crvenom je komponovana i popularna pesma, što samo govori o utisku koji ona ostavlja u oku posmatrača. Neke devojke ne mogu da zamisle sebe u ovoj boji baš zbog toga što je toliko upadljiva. To nije razlog da ne pokušati da unesete neki crveni detalj i u svoju svakodnevnu odevnu kombinaciju. Probajte sa šalom, torbom ili cipelama.
Interesantno je da su veoma retke devojke koje nose crvene pantalone. Možda je to zbog starog i rasprostranjenog stereotipa da tako odevena osoba žudi za muškim dodirom. Pažljivo i sa karminom u ovoj nijansi, jer on ne pristaje svakom licu. Crvena boja kose popularna kod tinejdžerki i kod žena u zrelim godinama, iako bi trebalo da je izbegavaju, jer ona ističe bore na licu.

Ako do sada niste nosile ovu boju, budite hrabre i prvom prilikom izaberite crvenu haljinu. Ponekad i jedna tako mala promena, kao što je drugačiji izbor odeće, može da na nas deluje osvežavajuće i oslobađajuće.

Foto: Tijana Janković