100RSD front

Statua Nikole Tesle u Silikonskoj dolini?

Veliki naučnik i pronalazač, Nikola Tesla, u Beogradu ima svoj spomenik ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta. Još jedna statua se nalazi na Nijagarinim vodopadima. Da li će uskoro dobiti novu statusu u Silikonskoj dolini?

Čovek ispred svog vremena, čiji su neki radovi i dan-danas enigma ali i inspiracija za stvaranje. Zadužio je celo čovečanstvo svojim radom i pronalascima. Da nije bilo njegovih pronalazaka, današnjica bi imala drugačiji izgled. Upravo kompjuter ili mobilni uređaj preko koga čitate ovaj tekst, posledica je njegovog velikog rada. Na tim osnovama, nastala je i čuvena Silikonska dolina, “sveto mesto” kompjutera, gde sedište imaju skoro sve bitne kompjuterske i tehnološke kuće (Apple, Google, IBM…).

Nikola Tesla - jedan od najvećih umova našeg sveta
Nikola Tesla – jedan od najvećih umova našeg sveta

Upravo na ovom mestu, planirano je da se kroz Kickstarter projekat izgradi statua u čast Nikole Tesle, kao način da se odâ počast čoveku koji je stvarao za celo čovečanstvo a ne za svoju ličnu dobit. Kao i svaki Kickstarter projekat, i za ovaj je potrebno prikupiti zacrtanu sumu novca koja će omogućiti da se projekat sprovede u delo. Za izradu i postavljanje statue Nikole Tesle u Silikonskoj dolini, autor projekta Dorijan Porter (tako je, nije “naš” čovek), procenio je da je potrebno 123 000 američkih dolara. Do sada je prikupljeno nešto preko 45 000 američkih dolara, a sam period prikupljanja novca se završava u subotu, 2. juna.

Projektom je predviđeno da sama statua bude u isto vreme i Wi-Fi hotspot sa bsplatnom Internet vezom (u čast Teslinog projekta bežičnog prenosa podataka). Uz samu statuu, biće kreirane i manje replike, značke sa Teslinim likom a organizovano veliko otkrivanje i svečana večera u čast događaja i samog Tesle.

Dorijanova fascinacija likom i delom ovog velikog naučnika i pronalazača pokrenula ga je da ceo ovaj projekat pokrene, ali prikupljanje sredstava je deo u kome svi mi možemo da pomognemo.  Video koji će nešto više pojasniti detalje samog projekta je u nastavku. Ukoliko do sada niste učestvovali u sličnim projektima, a posebno na Kickstarteru, ovo može biti pravi “prvi” put – Statua Nikole Tesle u Silikonskoj dolini