IMG5797

Srpski dizajn privukao Parižane

Autentičnost srpskog dizajna privukla je posebnu pažnju Parižana.  Srpski dizajneri predstavili su se na Pariskoj nedelji dizajna, na sajmu enterijera Masion & Objet i u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Dizajner i multimedijalni umetnik Uglješa Vrcelj, dizajner i inženjer aeronautike Žarko Bubalo i poznati srpski fotograf Vladimir Tatarević učestvovali su na Pariskoj nedelji dizajna, održanoj 9-15. septembra. O svojim utiscima i o pozitivnim reakcijama pariske publike, Vrcelj, Bubalo i Tatarević govorili su na konferenciji za novinare održanoj juče, 19. septembra.

Naime, ovaj umetnički trojac se predstavio publici u Parizu trima koncepcijski različitim izložbenim postavkama, koje su izložene u okviru tri posebne celine. To su izložba prozivoda brenda “Mooshema”, izložba lampi i bicikala projekta “Dvoika” i izložba fotografija “Be Mona Lisa”.

Mušeme, lampe torbe i kecelje, nastale prema zamisli pedesetak mladih dizajnera, a prozivedene pod brendom “MooShema”, prikazane su na sajmu enterijera “Masion & Objet”, koji je održan od 6. do 10. septembra u Parizu. “To je veliki sajam enterijera, možda čak i najveći, gde se praktično određuju trendovi za narednu sezonu. Po nama, imali smo veoma uspešan nastup. Pogotovu jer smo napravili i neke komercijalne uspehe. Nismo toliko različiti od drugih, koji imaju sličan koncept, ali smo potpuno autentični, o nastupu u Parizu kaže dizajner Uglješa Vrcelj, pod čijem okriljem je i nastao brend “MooShema”. Tom prilikom, izložene su i Ugješine fotografije “Srpsko nebo” koje predstavljaju “jedinstveni komad srpskog neba” sa geografskim koordinatama.

Lampa i bicikl
Lampa i bicikl

Uglješa Vrcelj je u saradanji sa dizajnerom Žarkom Bubalom izlagao i na Pariskoj nedelji dizajna, koja je održana od 9. do 15. septembra. Njihov predstavljeni projekat je nazvan “Dvoika”. Čine ga Vetrognerator lampe, koje je dizajnirao Vrcelj, i modeli bicikala “Perfect day” i “Imagine”, koje je konstruisao Bubalo. “Ovi proizvodi su inspirisani vazduhoplovstvom i brodogradnjom – gradnjom drvenih brodova. Materijali i tehnologija izrade preuzeti su iz tih oblasti. Pored mene i Uglješe, na svim ovim prozivodimia radi tim mladih i talentovanih ljudi,” o proizvodima projekta “Dvoika” govori dizajner Žarko Bubalo, dodajući da su prozivodi izazvali veliko interesovanje posetilaca u Parizu.

Uglješa Vrcelj
Uglješa Vrcelj

Izložba “Be Mona Lisa” premijerno je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu 11. septembra, a trajaće  do 30. septembra. Njeni autori su Uglješa Vrcelj i fotograf Vladimir Tatarević. Izložbu čine portretne fotografije ljudi postavljenih u štimung koji imitira sliku čuvene Leonardove Mona Lize. “Na samom otvaranju izložbe imali smo jedan preformans, gde smo fotografisali oko osamdeset Parižana. Time smo proširili život našim srpskim Mona Lizama. U Beogradu smo napravili oko 150 portreta. Ovom izložbom je potpuno ispunjen naš san,” zaključio je fotograf Vladimir Tatarević.

Nakon Pariza izložba “Be Mona Lisa” se seli u London, ali pre toga, biće prikazana u Beogradu krajem novembra.