namestaj slika zid

Promene u enterijeru koje iz korena menjaju utisak

Promena enterijera predstavlja kreativan proces tokom kojeg se menja identitet neke prostorije. Bilo da su u pitanju kozmetičke promene ili potpuno nova dekoracija i uređenje unutrašnjeg prostora, promena enterijera poklapa se sa činjenicom da je enterijer ogledalo nečijeg identiteta.

Promene u životnom prostoru često mogu da označavaju i promene na drugim životnim poljima, pa su tako promene u enterijeru deo novog sagledavanja prostora koji nas okružuje. Brojna istraživanja pokazuju da ljudi vole da žive u otvorenom prostoru, u kom se ne osećaju zarobljeno. 

Ipak, nekad “kvadratura” životnog prostora ne odgovara slobodarskim željama, pa je potrebno kombinovati sa onim što imate. Tada na scenu stupa kreativan pristup koji utiče na promenu percepcije prostora i na potpuno drugi način otvara taj isti prostor. U nastavku teksta predstavljamo nekoliko saveta za promene u enterijeru koje iz korena menjaju utisak o prostoru.

Korišćenje boje u promeni enterijera 

Dizajneri enterijera se oslanjaju na studije koje se tiču boje i svetlosti u stvaranju utiska da je soba prostranija nego što to zaista jeste. Korišćenje boje u promeni enterijera tiče se zapravo važne odlike boja – tamnije nijanse, sa jarkim motivima i ukrasnim detaljima smanjuju prostor i apsorbuju svetlo, dok svetlije boje bolje reflektuju prirodnu sunčevu svetlost i stvaraju utisak većeg prostora.

Takođe, tamnija boja podova može u velikoj meri da “proguta prostor”. Tepisi sa velikim ukrasima i debelim vlaknima smanjuju volumen prostorije. Laminat i stolarija otvaraju prostor, čineći ga većim nego što zaista jeste. Naravno, promena podova ne mora da podrazumeva švajcarski kvalitet laminata ili parket od najkvalitetnijeg drveta, ali treba da prati šablone koji otvaraju prostor svetlijim nijansama.

Pored toga, tepisi koji su postavljeni tako da pokrivaju čitavu prostoriju od zida do zida takođe menjaju utisak o prostoru unutar neke sobe. Previše detalja i ukrasa na tepisima može dodatno da smanji prostoriju, pa se preporučuje da se tepih uskladi sa tonom nameštaja, ali je i tada moguće koristiti več pomenute trikove koji menjaju predstavu o prostoru.

Krečenje jednog zida kao optička varka

S obzirom na to da je boja jedan od najvažnijih elemenata u stvaranju “otvorenog prostora”, krečenje jednog zida u svetlijim nijansa, sa pastelnim ili neutralnim tonovima uticaće na promenu percepcije prostora i učiniće da vaš dom izgleda veće i prostranije. 

Odabir i naglašavanje jednog zida može drastično da promeni izgled prostorije. Pored krečenja zida, postavljanje nekih slika koje svojim dimenzijama mogu da utiču na drugačije poimanje prostora jedan je od načina da “osvežite” svoj enterijer. Čak i motivi na slikama mogu da utiču na percepciju prostora, a raspored dekorativnih zidnih elemenata je način da se iz korena promeni utisak o čitavom prostoru.

Osvetljenje kao važan faktor u dizajniranju enterijera

Centralno osvetljenje u prostoriji, bez dodatnih veštačkih izvora može često da učini da stvari izgledaju sterilno, a može i da doprinese lošijem osvetljenju u uglovima prostorije i time suzi čitavu sobu. Pored toga, centralno osvetljenje može da bude u disproporciji sa dnevnim svetlom i da narušava enterijer čitave prostorije.

Sa druge strane, korišćenjem podnog i plafonskog osvetljenja sa nekoliko strana, stonih lampi i svetiljki koje bacaju snopove svetlosti ka različitim uglovima prostorije, postiže se drugačiji doživljaj i menja se utisak o samom enterijeru. Prostorija postaje svetlija, a uz odabir kvalitetnije LED rasvete i osvetljenja koje je prijatno za oko, prostor uz estetsku notu dobija i praktičnu namenu.

Komad nameštaja kao sredstvo za promenu enterijera

Bilo da su u pitanju dekorativni jastučići, police na zidu ili novi stočić, komad nameštaja može da bude efikasno sredstvo u promeni utiska o vašem prostoru. Različiti materijali i nijanse ukrasnih jastučića otvaraju prostor i udahnjuju nov život vašem kauču ili fotelji, dok istovremeno menjaju percepciju čitave prostorije.

Police na zidu su mesto pogodno za dekorativne detalje, knjige, ramove za slike, memorabilije, figurice i druge ukrasne elemente koje daju nov vajb prostoru. Kupovina novih polica ili poliranje starih može da se upotpuni i promenom nivoa na kom se te police nalaze. Time se zidu daje nov identitet, a prostor kvalitetno reorganizuje.

Još jedan komad nameštaja može da bude i stočić oko kog su raspoređeni ostali, veći komadi nameštaja. Ovakav komad nameštaja je odlično rešenje za postavljanje vaze sa cvećem ili neke druge biljke koja će oplemeniti prostoriju.

Dispozicija nameštaja menja utisak o prostoru

Pored samih komada nameštaja, dispozicija čitavog pokućstva može da dovede do kreiranja novog identiteta prostorije i stvaranja slobodnijeg i protočnijeg prostora. Premeštanjem krupnih komada nameštaja menja se krvna slika prostorije, ali je važno voditi računa o balansu i rasporedu komada nameštaja prilikom premeštanja.

Cveće i ukrasne biljke kao osveženje enterijera

Ukrasne biljke, cveće i sobno bilje predstavlja neizostavan detalj i osveženje enterijeru koje nikada ne izlazi iz mode. Pored toga što biljke daju prostor životu i čine prostoriju lepšom i neposrednijom, one mogu da utiču na percepciju prostora. Kombinovanje sa komadima nameštaja, saksije sa cvećem na policama pored knjiga ili ukrasna biljka u uglu sobe samo su neki od načina da ujedno osvežite i promenite svoj enterijer.

Percepcija prostora zasniva se u velikoj meri na detaljima koje ljudsko oko opaža, pa su zbog toga ovi “mali trikovi” način da se prostorija uveća, ulepša i učini prijatnijom. Bilo da su u pitanju svetliji tonovi koji otvaraju prostor, komadi nameštaja ili materijal od kog su izrađeni podovi, vaša prostorija može da promeni svoj izgled iz korena i da stvori potpuno novi utisak u očima posmatrača.