лицидарско јаје 3

Mala likovna internet radionica: Napravite licidersko jaje

CENTAR ZA KULTURU GROCKA

Uskrs je jedan od najradosnijih praznika u godini, porodica se okuplja i druži, farbaju se jaja, a to je jedna od omiljenih dečjih aktivnosti. Veliki petak je dan kada oslikavamo uskršnja jaja.

Teme se zadaju jednom nedeljno, a ukoliko nam pošaljete svoj rad, veoma rado ćemo ga objaviti.

o Maloj radionici kažu iz Centra za kulturu Grocka

Ovonedelju temu zajedno su priredile slikarke Mika Lovre i Marion Dedić, likovni pedagozi Likovnih radionica u okviru Centra za kulturu Grocka.

Ukrašavanje jajeta, motivi i način izrade u mnogome se razlikuju od kulture do kulture, možemo reći da i svaka porodica ima svoj ritual, kako i čime farba jaja.

Jaje je simbol Uskrsa i života. Boja uskršnjeg jajeta je crvena, kao sećanje na prolivenu Hristovu krv. U Srbiji je običaj da se prvo, crvenom bojom ofarbano jaje čuva do sledećeg Uskrsa, to jaje se zove „čuvarkuća“, ono čuva i štiti porodicu. Danas se uskršnja jaja boje raznim bojama, ne samo crvenom, ali je simbolika ista.

Opredelite se za neku od predloženih tema:

  • Uskrs u vašoj porodici

Zadatak: Nacrtajte ili naslikajte kako se proslavlja Uskrs u vašoj porodici, kod vaše kuće. Slikom ili crtežom zabeležite uskršnji praznični trenutak i podelite svoj doživljaj sa nama. Osmotrite prostor doma u kojem živite: nameštaj, prozore, slike na zidovima, slavsku ikonu, sat, cveće u saksijama, fotelje, pod, tepihe i naposletku, praznični sto u čijem postavljanju ste možda baš vi učestvovali. Situacija u kojoj se nalazimo nalaže distancu, nažalost. Da li vam neko nedostaje? Ako vam nedostaju drugari, bake, deke, brat, sestra, omiljeni ujka, stric, tetka ili teča računajte s tim da je u umetnosti sve moguće! Pozovite maštu u pomoć, ona je uvek dobrodošla! Sa njom u goste neka dođu prijatelji i bližnji. Za uskršnjom trpezom, na vašim radovima, okupite sve vama drage i značajne osobe koliko god da ih ima. Inspiracija: potražite stare porodične fotografije. Oživite zajednička sećanja i uspomene vaše i vaših roditelja, i stvarajte nove, buduće. Čije uskršnje jaje je bilo pobedničko prošle godine? A, čije je ove? Budite maštoviti životopisac crtežom i slikom. Razmislite, osmislite, zabeležite… ,,Hristos Voskrese, radost donese”…

  • Uskršnje jaje

Zadatak: Vajajte, nacrtajte ili naslikajte najlepše i najmaštovitije uskršnje jaje!

Inspiraciju za crtež ili sliku uskršnjeg jajeta potražite u: muzeju uskršnjih jaja ,,Pisanka” u Ukrajini http://hutsul.museum/pysanka/collection/501/1237/, dečjim radovima nastalim na likovnoj radionici, ili u omiljenom licidarskom srcu.

  • Licidarsko jaje

Licidarsko srce kao inspiracija za izradu uskršnjeg jajeta – licidarsko, licidersko, licitarsko srce, sve su ovo nazivi za jedan od omiljenih suvenira u Srbiji. Licidarisu kolači, prvobitno izrađivani od meda i brašna, danas se oni prave kao ukrasi i uglavnom nisu jestivi. Licidarsko srce je najpoznatije, bogato je ukrašeno ornamentima, a ima i ogledalce.

Licidarsko srce su mladići poklanjali svojoj simpatiji, nakon što se ona ogledala u njemu, momak bi pitao koga vidi u srcu, ona bi odgovorila da vidi sebe, što je bio znak da je ona u njegovom srcu i da mu se dopada. To je tajna ogledala na licidarskom srcu.

Uputstvo za izradu liciderskog jajeta:

Jaje pravimo u formi reljefa, od domaćeg plastelina (slanog testa).

1) Izrada slanog testa:

4 čaše ( čaša od 2dl) brašna

1 čaša kuhinjske soli

3 supene kašike jestivog ulja

1,5 čaša vruće vode

Sve sastojke pomešati, dobro izraditi, dobijeno glatko i kompaktno testo ostaviti, umotano u najlonsku kesu, da odstoji sat vremena, nakon toga je spremno za upotrebu.

2) Oblikovanje jajeta:

Testo razvući (poželjno na papiru za pečenje), od testa oklagijom i rukama formirati oblik jajeta, neka jaje bude većih dimenzija npr. oko 20cm, duža strana. Na većem jajetu imaćemo mogućnost da stavimo više ukrasa i da oni budu markantniji. Truditi se da površina bude ujednačena, debljine oko 0,5-1cm.

3) Ukrašavanje jajeta

Jaje ukrašavamo ukrasima od testa, npr. srce, zvezda, sunce, ptice, mesec, cvetići, razni ornamenti. Svaki ukras treba blago pritisnuti da se sjedini sa jajetom, kako u procesu sušenja ne bi otpadali. Kako je Uskrs praznik ljubavi i života, tako i naši ukrasi treba to da odražavaju.

4) Proces sušenja

Napravljeno i ukrašeno jaje, pre oslikavanja treba osušiti. Slano testo može da se suši na dva načina: na vazduhu i u rerni. Na vazduhu se suši duuuugo, nedeljama. Mi biramo drugi metod, rernu! Jaje na papiru (papir za pečenje), stavimo u hladnu rernu i uključimo šporet na 50 stepeni. Jaje u rerni treba da se suši oko 2,5-3sata, nakon toga isključiti šporet i ostaviti da se jaje u rerni ohladi. Ovako sušeno jaje još uvek nije suvo, ali je moguće na njemu slikati.

5) Oslikavanje jajeta

Po jajetu slikamo temperama. Poželjno je da kolorit bude vedar, neka sve pršti od boja, radosti i sreće. Kad završimo sa slikanjem, jaje ostavimo da se osuši i stvrdne.

A sada, na posao!

Rok za završetak radova: četvrtak, 23. april 2020. god.

Fotografije radova možete poslati na e-mejl centargrocka@gmail.com sa naznakom „Mala likovna radionica“, i upisati ime autora, odnosno deteta (naznačiti godine, školu/predškolsku ustanovu), a kome je jednostavnije, fotografiju rada može poslati i u inboks FB strane Centra za kulturu Grocka.

Ko može, ko želi, neka izvoli i neka nam se pridruži. U situaciji kada ostajete u svojim kućama, Centar za kulturu Grocka je pripremio za vas kreativni program „Mala likovna internet radionica“.

(https://www.facebook.com/kulturagrocka/).